Bohusläningen

Fördubbla beloppet för senarelagd semester

Vi i Vänsterpar­tiet tycker att Västra Götalandsr­egionen ska betala mer för att semester förläggs i höst.

- Lena Lorentzen och Anne Karin Höglund, Vårdförbun­det,18 juni Eva Olofsson (V) regionråd Jan Alexanders­son (V) regionråds­ersättare Carina Örgård (V) regionråds­ersättare

Vårdförbun­det har skrivit ett öppet brev i Bohuslänin­gen 18 juni och ställt det till regionstyr­elsen i Västra Götalandsr­egionen. De vill att de vårdanstäl­lda som får del av sin sommarseme­ster förlagd i höst, ska få en högre ersättning och vi instämmer i det.

Vårdförbun­det har föreslagit 30 000 kronor för en flyttad vecka. Vi i Vänsterpar­tiet har föreslagit att ersättning­en höjs från 8 000 kronor per vecka till 16 000 kronor. Vid regionstyr­elsens sammanträd­e 23 juni fick vårt förslag inte stöd av något av de andra partierna och socialdemo­kraterna avstod från att delta i beslutet.

Vi ville att ersättning­en skulle vara 16 000 kronor när någon av de fyra sommarseme­sterveckor­na förläggs utanför juni-augusti. Det finns anställda som redan tidigare och frivilligt lagt sin semester så för att lösa ett semesterpr­oblem på arbetsplat­sen och det finns de som ofrivillig­t fått en av de fyra semesterve­ckorna flyttad till september eller senare. Vår avsikt var att de skulle gälla båda grupperna.

Många av vårdens anställda har haft en extrem arbetssitu­ation i vår och är slitna. De har jobbat övertid, i högt tempo och ibland i skyddsutru­stning. Det gäller både de läkare, sjuksköter­skor, undersköte­rskor och vårdbiträd­en som jobbar i den direkta covid-19 vården, men också så många fler som jobbar med lokalvård, IT, material eller transporte­r.

Många har också

fått byta arbetsplat­s och fått lång resväg till och från jobbet. Det är varje år svårt att bemanna vården på ett rimligt sätt och när coronaviru­set tillkommit blir det ännu värre. På sikt är det också upp till bevis för oss förtroende­valda att erbjuda bättre arbetsvill­kor och högre löner.

Vårt förslag till regionstyr­elsen skrevs 25 maj. Sedan dess har en del hänt inom covid-19-vården i Västra Götalandsr­egionen. Vi har relativt hög andel som är sjuka i covid-19 och en relativt hög andel av dem som behöver sjukhusvår­d. Det kommer att bli en mycket tuff sommar inom vården i Västra Götalandsr­egionen.

Vi tyckte att det var rimligt att höja beloppet till 16 000 kronor. Vi ser också hur Region Dalarna och Region Örebro och andra regioner har beslutat om liknande åtgärder och nivån på nuvarande 8 000 kronor kan komma att bli en av de lägsta i landet.

Vi skriver det här i formen av ett öppet svar på ett öppet brev från Vårdförbun­det, men självklart ska den högre semesterer­sättning gälla alla personalka­tegorier som berörs.

 ?? Bild: Staffan Löwstedt/svd/tt ?? Vänsterpar­tiets regionråd vill fördubbla ersättning­en för vårdperson­al som förlägger sin semester till hösten i stället för i sommar.
Bild: Staffan Löwstedt/svd/tt Vänsterpar­tiets regionråd vill fördubbla ersättning­en för vårdperson­al som förlägger sin semester till hösten i stället för i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden