Bohusläningen

Finn smultronst­ällena på sommarens roadtrip

En bilsemeste­r kan väcka både nostalgi och frihetskän­sla – men också möjlighete­r att upptäcka undangömda smultronst­ällen bortom allfarväga­rna.

-

Pandemin har lett till nya restrender. Ett exempel är det ökande intresset för att göra en roadtrip i Sverige. Husvagns- och husbilsbra­nschen vittnar om en ovanligt stor efterfråga­n och M Sverige, landets största konsumento­rganisatio­n för bilister, märker också av vurmen.

– Vi ser att många medlemmar satsar på en semester i Sverige i år, säger Katja Runestam Prinzell, reserådgiv­are på M Sverige.

Bilsemeste­r är ett

koncept som kan framkalla minnen av barndomens somrar och upptäcktsr­esor. Det finns flera fördelar, som friheten att stanna när man vill och möjlighete­n att ta sig till ställen som inte trafikeras av kollektivt­rafiken. Ett enkelt sätt att göra resan mer upplevelse­rik är att välja de mindre vägarna vid sidan av motorvägar­na. Även om de större bjuder på vackra vyer, som E4:an längs Vättern norr om Jönköping, så är det större chans att få natursköna utsikter och hitta undangömda sevärdhete­r om man lämnar allfarväga­rna.

Ett tips är

att hålla utkik efter bruna vägskyltar med en vit blomma – det betyder att du har hittat en av landets officiella turistväga­r och kan se fram emot scenerier och upplevelse­r utöver de vanliga.

Ett exempel är Tällbergsv­ägen som sträcker sig genom Siljanbygd­en mellan Leksand och Rättvik.

Den kantas av ett pastoralt landskap med röda dalagårdar, traditione­lla härbren och gemytliga krogar. En annan fin turistväg är Fågelvägen, en 50 kilometer lång kuststräck­a som går genom södra Öland från Gårdby till Ottenby. Här finns ett bra utbud av platser att skåda fåglar på, men också fornminnen, kvarnar, vandringsl­eder, sommarkafé­er och världsarve­t Södra Ölands odlingslan­dskap.

Katja Runestam Prinzell

tycker att alla som har möjlighet ska passa på att välja landsvägar­na för att uppleva Sverige i ett långsamt tempo i sommar. Var nyfiken och kolla efter sådant du tycker ser annorlunda ut.

– Slink in på något lokalt museum och lär dig mer om de lokala hantverks- och mattraditi­onerna.

Ett annat knep för att hitta fina stopp är att spana in några av alla Instagramk­onton med ”svemestert­ips” – till exempel ”Roadtrip i Sverige”. Kontot startades av de Hallandsba­serade vännerna Marina Evertsson, Anna Linton och Lovisa Jacobsson i fjol. Det är fullt av tips på fina naturområd­en, mysiga kaféer och charmiga boenden runt om i landet. Och intresset är stort.

 ??  ?? Det finns många fina bilrutter att ta i vårt avlånga land. Här över nejderna på Österlen i Skåne.
Det finns många fina bilrutter att ta i vårt avlånga land. Här över nejderna på Österlen i Skåne.
 ??  ?? Anna Linton, Marina Evertsson och Lovisa Jacobsson ligger bakom Instagramk­ontot ”Roadtrip i Sverige”.
Anna Linton, Marina Evertsson och Lovisa Jacobsson ligger bakom Instagramk­ontot ”Roadtrip i Sverige”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden