Bohusläningen

Ministern: Viktigt att det är tydligt vad som gäller

- Anna Lena Wallström/tt

UTBILDNING

Högsta domstolens beslut om händelsen på en skola i Lidköping välkomnas av lärarfacke­n. Samtidigt riktas återigen kritik mot Barn och elevombude­t som begärt skadestånd å elevens vägnar.

– För mig är det inte viktigt vilken myndighet som gör vad, utan att barn har någonstans att vända sig, säger utbildning­sminister Anna Ekström (S).

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbun­d, gläds åt HD:S beslut.

– Det här är en otrolig lättnad tycker jag, det är jättevikti­gt att det förtydliga­s att lärare har ett ansvar för att skapa trygghet och att det följer befogenhet­er med det. Jag hoppas det kommer skapa en större säkerhet och trygghet för lärarna, säger Fahlén.

Hon påpekar att ett fysiskt ingripande aldrig får handla om bestraffni­ngar utan måste falla under tillsynspl­ikten för lärare.

– Man måste få agera när saker och ting inte står rätt till och ansvara med sunt förnuft för den allmänna ordningen i skolan, säger Fahlén.

Även Maria Rönn, vice ordförande för Lärarförbu­ndet tycker det är bra att HD förtydliga­r vad som gäller men vill att man även ser över skollagen.

När fallet behandlats i tingsrätt och senare hovrätt har Barn och elevombuds­mannen (BEO) kritiserat­s från många håll. Kritiken har handlat om att BEO, som krävt skadestånd å elevens vägnar, riskerar att hindra lärare från att ingripa i allvarliga lägen, eftersom lärarna kan vara rädda för att bli anmälda och utpekade.

Läraren vars agerande

har varit föremål för rättsproce­ss under flera år säger till Nya Lidköpings­tidningen att han är lättad över beskedet.

– Nu känns det väldigt, väldigt skönt och kunna lägga detta bakom sig efter 2,5 år. Och att man faktiskt får göra lite för att upprätthål­la ordningen i skolorna. Om domen blivit tvärtom hade det inte varit en bra signal till övriga lärarsveri­ge, säger han till tidningen.

Utbildning­sminister Anna Ekström (S) säger till TT att det redan pågår en översyn över reglerna kring trygghet och studiero i skolan och en översyn av skolmyndig­heterna, där Barn och elevombude­t ingår.

– Det är viktigt att det är tydligt vad som gäller i skolan och om det uppstår ordningsst­örningar finns det vuxna som har en skyldighet att ingripa för att upprätta ordningen, säger Ekström.

Översynen är en del av januariavt­alet som slöts med samarbetsp­artierna Liberalern­a och Centern men det finns inget datum satt för när den, eller den nationella planen för trygghet och studiero i skolan ska vara klar. Liberalern­a, som kritiserat BEO, vill att funktionen avvecklas helt. Buskapet återupprep­as av L:s skolpoliti­ske talesperso­n Roger Haddad efter att HD:S dom fallit.

”Beskedet visar återigen att barn och elevombude­t helt spelat ut sin roll, L kräver att funktionen avvecklas”, skriver Haddad på Twitter.

Det är viktigt att Försvarsma­ktsanställ­da är medvetna om riskerna. chef för Säkerhetsk­ontoret vid Must, till tidningen Hemvärnet. Försvarsma­kten avråder all personal inom myndighete­n, inklusive hemvärnsso­ldater, från att resa till Ryssland, Kina och Iran. Syftet är att skydda personalen mot säkerhetsh­ot, påtrycknin­gar och trakasseri­er. (TT)

 ?? Foto: Jessica Gow/tt/arkiv ?? Utbildning­sminister Anna Ekström (S).
Foto: Jessica Gow/tt/arkiv Utbildning­sminister Anna Ekström (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden