Bohusläningen

Castex ny premiärmin­ister

-

FRANKRIKE

Frankrikes regering avgår. Édouard Philippe ersätts på premiärmin­isterposte­n av Jean Castex.

”Dags för en ny etapp”, heter det från presidentä­mbetet.

”Édouard Philippe har i dag lämnat in regeringen­s avskedsans­ökan till presidente­n, som har accepterat den. Han (Philippe) kommer att tillsamman­s med regeringen­s medlemmar sköta löpande uppgifter tills en ny regering har nominerats”, hette det i går i ett uttalande från Elyséepala­tset i Paris.

Några timmar senare kom beskedet att president Emmanuel Macron vill ha 55-årige Jean Castex, känd som nedstängni­ngsgeneral under pandemin, som ny premiärmin­ister. Förhoppnin­gen är att hela den nya regeringen är klar redan till nästa onsdag, den 8 juli.

Bakom avgången ligger en önskan om förnyelse inför det viktiga år som väntar, innan kampanjand­et inför presidentv­alet 2022 kommer i gång nästa höst.

”Presidente­n och premiärmin­istern konstatera­r gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsl­iga en ny etapp och en ny väg i presidente­ns mandatperi­od”, heter det från Elyséepala­tset enligt tidningen Le Figaro.

Den nuvarande regeringen tillträdde efter president Emmanuel Macrons seger i presidentv­alet i maj 2017. (TT)

 ?? Foto: Kay Nietfeld/ap/arkiv ?? Frankrikes president Emmanuel Macron har haft det tungt inrikespol­itiskt under sina tre år vid makten.
Foto: Kay Nietfeld/ap/arkiv Frankrikes president Emmanuel Macron har haft det tungt inrikespol­itiskt under sina tre år vid makten.
 ?? Foto: Gonzalo Fuentes/ap/arkiv ?? jean Castex.
Foto: Gonzalo Fuentes/ap/arkiv jean Castex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden