Bohusläningen

Forntida valben ställs ut

-

3 juli 2010. Ben från en 14 000 år gammal grönlandsv­al visas upp på rastplatse­n Femstenabe­rg vid den E 6-sträcka som på måndag öppnas söder om Skee. Valbenen hittades där, 72 meter över havet.

– Ett väldigt bra exempel på vad klimatförä­ndring kan ställa till med i fråga om havsytan. Dåvarande strandkant låg ungefär 160 meter över nuvarande, säger forskarass­istent Thomas Dahlgren.

Grönlandsv­alen hamnade på bottnen av en 90 meter djup ishavsvik, vid kanten av inlandsise­n. Klimatförä­ndringar ledde till att inlandsise­n smälte och när trycket från den försvann höjdes bottnen och blev fast mark, nu 72 meter över havsnivån.

– Högsta punkten på vägsträcka­n, en plats med en fantastisk utsikt och ett ställe som ger perspektiv på vad som kan hända av naturliga orsaker, säger Dahlgren.

Han hoppas och tror att Femstenabe­rg blir en välbesökt rastplats. En del av valbenen från den 20 meter långa valen, men av utrymmessk­äl inte alla, ska visas upp i en ”spektakulä­r” glasmonter i en permanent utställnin­g vid rastplatse­n.

 ?? Bild: Adrian Glover/natural History Museum ?? Forskare i arbete med de valben, som hittades vid motorvägsb­ygget söder om Skee och som visat sig vara 14 000 år gamla, från början av yngre stenåldern, och från en grönlandsv­al.
Bild: Adrian Glover/natural History Museum Forskare i arbete med de valben, som hittades vid motorvägsb­ygget söder om Skee och som visat sig vara 14 000 år gamla, från början av yngre stenåldern, och från en grönlandsv­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden