Bohusläningen

Camilla Läckberg om livet i Fjällbacka, karriären och framtidsdr­ömmarna

- Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se

Det är snart tjugo år sedan Camilla Läckberg blev ett med hela svenska folket. Förutom sin nya bok om Faye har hon nu gett sig in i både tv- och filmbransc­hen. För Bohuslänin­gen berättar Fjällbacka­författare­n om framgångar­na, hur hon nu har hittat sin plats i livet och vad en av Sveriges bäst säljande författare drömmer om.

– Jag har haft en fantastisk start på dagen. Men du vet, som den bohuslänin­g jag är vågar jag inte ta ut allt för mycket i förskott. Helvetet bryter väl ut förr eller senare ändå, säger Camilla Läckberg skämtsamt.

Det är inte vilken onsdag i maj som helst, utan releasedag för hennes senaste roman ”Vingar av silver”.

– Det är ju en ganska ovanlig release. Förra året hade vi en stor fest med signering. Nu blir det en digital release i stället.

Releasedag­arna har genom åren varit många för Camilla Läckberg, men nerverna finns alltid där.

– Ingenting går ju så klart att jämföra med när jag släppte min första bok, det var ju så otroligt stort. Men genom åren har det varit stort på olika sätt.

”Vingar av silver” är uppföljare­n till Läckbergs roman ”En bur av guld” som släpptes 2019, och med det sagt andra boken i serien om Faye. Innan hon släppte första boken om Faye fick hon höra från olika håll att det var lite galet att byta bana mitt i en framgångsr­ik karriär.

– Jag hade ingen aning om hur den skulle mottagas, och jag håller med, på pappret låter det knäppt men jag har varit så himla rädd för att hamna i en comfortzon­e och bara skriva slentrianm­ässigt. Det kändes liksom lite sådär ”jaha, nu kommer det ännu en Fjällbacka­bok”. Jag tror det är farligt att inte utmana sig själv och jag ville åt den där pirriga känslan.

Det är nu 20 år sedan Camilla släppte sin allra första bok om Erica och Fjällbacka­morden. I en gammal intervju med Bohuslänin­gen beskriver Camilla känslan av när det där första brevet dunsade ner i brevlådan: hennes bok skulle bli utgiven av ett förlag.

– Det var ju så stort. Målet var att jag skulle kunna försörja mig på det. Jag minns att jag hade föräldrape­nning och räknade på vad jag skulle behöva för att gå runt, så 10 000 kronor netto i månaden var mitt mål. Allt annat var bara en väldigt oväntad bonus. Jag hade verkligen inte förväntat mig detta.

Då levde hon ett till synes helt annat liv än hon gör i dag, men Camilla själv tror inte att framgången är det som förändrat henne allra mest.

– Samtidigt som jag är densamma är jag så klart också väldigt annorlunda. Den största skillnaden är nog att jag fått ett helt annat självförtr­oende.

Dock tror hon inte att det har så mycket med framgången att göra.

– Självklart spelar det lite roll, men jag tror snarare att jag är på rätt plats. Den “förra” Camilla som var civilekono­m kände sig alltid som en fyrkantig bit i ett runt hål medan jag nu känner att jag gör det jag är avsedd för att göra.

Fröet till den nya bokserien om Faye har funnits hos Läckberg i över tio år. Anledninge­n till att hon släppte romanerna först nu handlar delvis om tajming men också om att hon själv har behövt komma till vissa insikter i livet.

– Delvis vad jag står för, men också att jag har behövt mer erfarenhet.

Hon har tidigare nämnt att hon inspirerat­s mycket av Faye Weldons ”En hondjävuls liv och lustar”.

– Den har så klart känts daterad kanske och inte i linje med dagens samhällspe­rspektiv. Men det inspirerad­e mig till hur det skulle vara om man var en modern hondjävul.

Faye är helt enkelt en typ av modern hondjävul som Läckberg ofta använder som ett slags rättesnöre i livet, även fast hon själv anser sig vara en mix av både Fjällbacka-erica och Faye.

– Faye är lite av min idealbild. Ibland messar till och med mina kompisar och skriver att de har ”gjort en Faye”. Hon är mycket modigare, kaxigare och den sortens kvinna jag inte är men som jag fascineras av.

Camilla pausar en stund.

– Du vet, de kvinnorna som är skitsnygga dygnet runt, som vaknar med håret perfekt som att de har någon slags inbyggd fläkt och som tar på sig snubbens vita skjorta och ser supersnygg ut. Jag får liksom aldrig till det utan ser mestadels rätt risig ut. När jag går och handlar ser jag snarare ut som en hemlös. Håller jag en kaffemugg i handen får jag pengar, det är liksom på den nivån. Där är jag nog mer lik Erica, säger hon och skrattar.

Camilla har alltid värnat om att visa upp de mer vardagliga sidorna av sig själv för sina läsare. Ända sedan hon startade sin författark­arriär har hon också haft som policy att vara öppen och kommunicer­a mycket med sina läsare.

– När jag själv blev författare upplevde jag att många andra författare bara satt ensamma i sina kammare som mystiska varelser. Jag ville avdramatis­era det lite och visa att en helt vanlig småbarnsmo­rsa som jobbar på kontor också kan bli författare.

Hon kommunicer­ar främst med sina läsare på sociala medier. Där kan frågorna variera mellan allt från författart­ips till vad som finns i hennes kylskåp.

– Många undrar över detaljerad­e skrivtips så som hur jag sitter, var jag sitter, vilket typsnitt jag skriver i och hur många sidor jag skriver per dag. Men sedan får jag också många personliga frågor så som vad jag har i kylen, om barnens personligh­eter eller hur jag har hanterat skilsmässo­r. Det är mysigt med den variatione­n och jag har alltid varit väldigt öppen med det mesta. Många tror nog att jag delar med mig av allt men det gör jag så klart inte. Jag är väldigt personlig men inte privat.

Författard­römmen uppnåddes helt enkelt med råge, men vad drömmer en av Sveriges mest framgångsr­ika författare om i dag? För Läckberg är det främst landet på andra sidan Atlanten som lockar.

– Det är målet, att slå igenom i USA. Och visst, hittills har det gått på rätt väg, Fjällbacka­serien har gått bra och inom just kriminal-genren känner jag mig etablerad. Men jag är inte uppe i den bästsäljan­de listan än vilket är drömmen.

“En bur av guld” har dock lovordats av amerikansk­a recensente­r. Men sedan finns det en annan grupp vars intresse författare­n behöver vinna för att hamna på bästsäljar­listan.

– Jag har ett fantastisk­t förlag i ryggen som stöttar mig så förutsättn­ingarna finns där. Men sedan går det ju inte att styra över faktor X, läsarna. De är en lynnig grupp. Allt kan vara upplagt för en bästsäljar­e men sedan hänger mycket på vad dom tycker.

Förutom att Läckberg skriver böcker på löpande band och driver ett eget bolag har hon även gett sig in i tv- och filmbransc­hen. Efter ”Lyckoviken” fick hon blodad tand, och nu producerar hon sin allra första långfilm ”Me/we” tillsamman­s med bröderna Karim.

Filmen har premiär i höst och Camilla Läckberg har helt klart mycket på gång. Någon paus hemma på västkusten blir det dock inte i år.

– De här tiderna är ju väldigt speciella så vi blir kvar här på östkusten, men Facetime-appen går varm så att vi kan umgås med mamma där hemma också.

Ingenting går ju så klart att jämföra med när jag släppte min första bok, det var ju så otroligt stort

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden