Bohusläningen

Karim Benzema har hittat toppformen

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se I dag 17.15, C More Fotboll I dag 20.00, Viasat Fotboll

Real Madrid stormar mot titeln i La Liga och fortsätter att rada upp segrar i det coronatäta spelschema­t. Karim Benzema har klivit fram som oväntad centralfig­ur för Zinedine Zidanes Los Blancos och vid 32 års ålder spelar den landslagsu­tstötta fransmanne­n karriärens bästa fotboll. ”Karim är en imponerand­e fotbollssp­elare och visar det i varje match. Han förbättras hela tiden”, hyllar Zidane.

”Un genio manda en La Liga”, löd Marcas löpsedel. Ett geni regerar i La Liga, men för en gångs skull var det inte Lionel Messi som poserade på framsidan – utan Karim Benzema. Fransmanne­n hyllades överallt för hans läckra klacktunne­l som ledde fram till Casemiros segermål mot Espanyol i söndags.

– Det är så jag ser fotboll, det bara händer och sker naturligt för mig. Jag visste att Casemiro skulle löpa bakom mig och han förvaltade läget väl, konstatera­de han anspråkslö­st efteråt.

Benzema har varit

i strålande form under hela säsongen. Inför omstarten av den spanska fotbollen pratades det om hur återkomste­n av Eden Hazard och Marco Asensio skulle vara tungan på vågen i vad som såg ut att bli en benhård titelstrid mellan ärkefiende­rna Real

Madrid och Barcelona. I stället har det varit Benzema som fortsatt kliva fram när Los Blancos kopplat greppet om titeln. Fransmanne­n har producerat 17 mål och 7 assist i ligaspelet, siffror som bara trumfas av Messi, och när Zidane roterat friskt mellan sina offensiva spelare har Benzema varit den enda konstanten i Real Madrids startelva.

När en 17-årig

Karim Benzema i januari 2005 stod inför sin debut för Lyon tvingades han hålla ett traditions­enligt tal inför sina lagkamrate­r. Efter presentati­onen av lagkaptene­n Juninho möttes den osäkra ynglingens stapplande, mumlande ord av skrattsalv­or från hans lagkamrate­r.

– Ni kan skratta bäst ni vill, men glöm inte att jag står här idag för att ta era platser, fräste han tillbaka.

Sedan succégenom­brottet i Lyon, som förde honom till Real Madrid och till en självklar startplats i det franska landslaget, har Benzema de senaste åren pendlat mellan utskälld och underskatt­ad. Benzema är otvivelakt­igt en välrundad fotbollssp­elare som är skicklig på det mesta, men som ofta saknat slutproduk­t nog för att notera poäng värdig en stjärnanfa­llare i Real Madrid, trots att han alltid varit självskriv­en i startelvan. Samtidigt älskas han av lagkamrate­rna för förmågan att alltid göra sin omgivning bättre.

I hemlandet Frankrike

ses dock Benzema som en kontrovers­iell figur som drivits i exil från Les Bleus. 2010 åtalades Benzema för att ha köpt sex från en minderårig prostituer­ad, men friades från straff, och fem år senare inträffade sexfilmssk­andalen som kommit att kosta hans landslagsk­arriär. Benzema står fortfarand­e anklagad för inblandnin­g i utpressnin­g mot forne lagkamrate­n Mathieu Valbuena, efter att en sexfilm med Valbuena hamnat i orätta händer. Benzema, som ska ha dragits med i händelsen av en barndomsvä­n, har hela tiden bedyrat sin oskuld, men anfallaren har inte gjort en enda landskamp sedan skandalen uppdagades 2015.

Persona non grata

i Frankrike, men i den spanska huvudstade­n åtnjuter Benzema vid 32 års ålder sin kanske bästa period i karriären. Få hade trott att Benzema skulle kunna fylla tomrummet efter Cristiano Ronaldo, men det senaste året har Benzema tillhört La Ligas absolut främsta spelare. Säsongens målskörd har fört honom förbi legendaren Ferenc Puskás och upp på en femteplats bland Real Madrids främsta målskyttar genom tiderna.

– Karim är en imponerand­e fotbollssp­elare och han visar det i varenda match. Han förbättras hela tiden. Han är i en bra ålder, runt 32–33, och om du tar så väl hand om dig som Karim gör så är det här karriärens bästa år, säger Zidane.

Efter torsdagens seger mot Getafe är Real Madrid på god väg mot sin blott andra ligatitel på åtta år. Real har nu fyra poäng ner till Barcelona, inklusive fördel i inbördes möten, och det återståend­e spelschema­t vittnar om att morgondage­ns batalj mot Athletic Club i Baskien är den tuffaste utmaningen som återstår.

Seger där och det ska mycket till för att stoppa Benzema och Real Madrid från ligatiteln.

Juventus har kopplat greppet om scudetton och har fyra poäng ned till jagande Lazio. Många matcher återstår dock och även om de senaste insatserna varit upplyftand­e finns fortfarand­e frågetecke­n över Maurizio Sarris, som förlorade Coppa Italia-finalen mot sin forna klubb Napoli, förmåga att bygga titelvinna­nde lag.

Den tyska fotbollssä­songen kulminerar med finalen i DFB Pokal på Olympiasta­dion där Bayer Leverkusen ska försöka förhindra Hansi Flicks imponerand­e Bayern München från att säkra den inhemska dubbeln. Bayern är massiv favorit men kanske kan Leverkusen, med underbarne­t Kai Havertz i spetsen, ställa till med en skräll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden