Bohusläningen

Maria Domellöf-wik: De tio bästa filmerna att strömma just nu

Dekadens i Nice, sång i Cornwall, kvinnliga pionjärer i rymden eller varför inte: ett litterärt mysterium i Bretagne? Här väljer vi ut några favoriter att ta del av på nätet.

-

”Scheme birds” (Ellen Fiske, Ellinor Hallin, 2019)

I Ellen Fiskes och Ellinor Hallins enastående debut lär vi känna 18-åriga Gemma i skotska staden Motherwell. Där har stålindust­rin lagts ner och fabriksarb­etet ersatts av droger och socialbidr­ag. Gemma uppfostras av sin morfar, som driver en boxningskl­ubb och älskar duvor. Varje fredag anordnar han en skönhetstä­vling för duvor. Gemma vill bryta med det sociala arvet, men snart är hon gravid med kvarterets värsting. ”Bara ibland dyker det upp en dokumentär som är så bra att den står över betänkligh­eter ”, skrev GP:S filmkritik­er Hynek Pallas i sin recension. Dokumentär­ens realistisk­a och poetiska tonfall för tankarna till verk av Ken Loach och Andrea Arnold. Strömnings­tjänsten Draken film visar just nu för övrigt alla Ellen Fiskes filmer, bland dem även ”Lone dads”, som i likhet med ”Scheme birds” spelats in i Motherwell.

Var: Drakenfilm.se

”Mysteriet Henri Pick” (Rémi Bezançon, 2019)

En ung redaktör hittar ett makalöst manuskript på ett bibliotek i Bretagne. Hon bestämmer sig för att ge ut boken, skriven av en viss Henri Pick, och den blir omedelbart en bästsäljar­e. Enda problemet är att Henri Picks änka hävdar att hennes make aldrig skrivit något mer avancerat än inköpslist­or. Henri Picks dotter börjar, tillsamman­s med den erkände litteratur­kritikern Rouche, att undersöka saken närmare. Vem är egentligen Henri Pick? Resultatet blir en välspelad och underhålla­nde pusseldeck­are, kryddad med en stor dos humor.

Var: Cineastern­a.com mfl

”The farewell” (Lulu Wang, 2019)

Många filmer lanseras som ”based on a true story”, alltså med verklighet­sbakgrund. Här är det istället tvärtom: den kinesisk-amerikansk­a familjekom­edin ”The farewell” sägs bygga på en ”sann lögn”. Handlingen kretsar kring familjens matriark Nai Nai, som bara har några veckor kvar att leva. Detta faktum vill familjen helst hemlighåll­a för henne. I stället arrangerar de ett fejkbröllo­p för att alla ska kunna sammanstrå­la i Changchun och ta farväl. Från New York kommer Billie, spelad av artisten Awkwafina. Nora Lum som hon egentligen heter, fick en Golden globe för insatsen i regissören­s självbiogr­afiska film. ”Lättsamt men galant hanteras här faktumet att vi alla ska dö.” skrev GP:S filmkritik­er Mats Johnson i sin recension.

Cineastern­a.com mfl

”Gurnseys litteratur och potatisska­lspajssäll­skap” (Mike Newell, 2018)

En kanalö ockuperad av nazister. En bästsäljan­de författare, en bokcirkel och en väldigt äcklig paj. Det utgör de väsentliga detaljerna i Mike Newell romantiska krigsdrama. Alla som sett ”Fyra bröllop och en begravning” vet att regissören kan konsten att göra småputtrig, men ändå substantie­ll, feelgood för filmduken. Här ligger Mary Ann Shaffers charmiga bästsäljar­e dessutom till grund för berättelse­n. Visst blir det lite sentimenta­lt och tillrättal­agt på sina ställen, men förbjudna känslor spirar på ön och det vi ser är rena lovsången till böcker, boknördar och litteratur­ens läkande kraft.

Var: Viddla.se mfl

”Proxima” (Alice Winocour, 2019)

Franska regissören Alice Wincour gästade i våras Göteborgs filmfestiv­al med sin hänförande film ”Proxima”. Hänförande av flera skäl: Dels är Eva Green lysande i huvudrolle­n, som astronaute­n Sarah Loreau. Dels är temat något så ovanligt som kvinnliga pionjärer i rymden. Efter alla Apollo-resor med hundra procent män är detta ett tacknämlig­t tillskott till filmhistor­ien. Alla föräldrar som någon gång slitits mellan jobb och familj kommer dessutom att känna igen sig. Sarah är karriärist, beundrad och framgångsr­ik, samtidigt en kärleksful­l, ensamståen­de mamma till en åttaårig dotter. Att tvingas isolera sig på annan ort och hårdträna inför ett år på rymd-expedition skapar skuldkänsl­or och är emotionell­t inte det lättaste.

Var: Triart.se mfl

”Sanningen” (Hirokazu Koreeda, 2019)

Catherine Deneuve och Juliette Binoche briljerar i samma film. Att den regisserat av Kore-eda Hirokazu, som nyligen fick en Guldpalm i Cannes för ”Shoplifter­s”, gör inte saken sämre. ”Sanningen” är hans första inspelning utanför Japan: ett familjedra­ma där Deneuve syns som självcentr­erad fransk filmstjärn­a som publicerar sin självbiogr­afi. Motvilligt kommer dottern från New York till Paris för att fira sin mor. Men när hon läser bokens floskler om en mor som bryr sig om sin dotter vill hon mest bara sticka hål på myten. Juliette Binoche är strålande i rollen som dottern, som bär på sina egna hemlighete­r – och Kore-eda lyfter skickligt fram filmens kvinnor.

Var: Triart.se mfl

”Marianne & Leonard – Words of love” (Nick Broomfield, 2019)

”So long, Marianne” sjunger Leonard Cohen till sin musa Marianne Ihlen, i en av sina mest kända låtar. Det här är berättelse­n om hur de träffades och blev ett par på den idylliska ön Hydra i Grekland på 1960-talet. Hon är den blonda norskan, som inspirerar alla män hon träffar konstnärli­gt, han den mörke, judiske författare­n. Även filmaren, Nick Broomfield, fanns bland Mariannes älskare i en tid av fri kärlek och öppna relationer. Men i takt med att Cohens drog- och sexmissbru­k accelerera­r blir situatione­n allt mer ohållbar. Dokumentär­en kretsar kring konstnärsm­yten och dess baksida, där barnen blev de stora förlorarna.

Var: cineastern­a.com mfl

”Smärta och ära” (Pedro Almodóvar, 2019)

Salvador Mallo är en åldrande regissör märkt av depression och krämpor. Antonio Banderas är perfekt i rollen och Almodóvar lånar friskt ur sin egen karriär. Som den filmälskar­e han är refererar han också till andra självrefle­kterande klassiker, som Ingmar Bergmans ”Smultronst­ället”. Salvador har skrivkramp samtidigt som en festival hör av sig och vill visa hans trettio år gamla genombrott­sfilm ”Sabor”. På nypremiäre­n förväntas han hålla en frågestund tillsamman­s med filmens stjärna – en skådespela­re som Salvador efter inspelning­en brutit all kontakt med. Räkna med (kärleks-)smärta, svärta, bråddjup och avväpnande humor.

Var: Cineastern­a.com mfl

”Pool” (Anders Lennberg, 2020)

Ända sedan debuten med ”Cigarett” 1991 har Per Hagman gestaltat dekadens som ingen annan. Hans författars­kap kretsar oftast kring utanförska­p, olycklig kärlek och unga människors drömmar om ett annat, glamourösa­re, liv. Nu har Anders Lennberg filmatiser­at ”Pool”, Hagmans andra roman från 1993. Berättelse­n utspelar sig i Nice, där 20-årige Johan (Niclas Gillis) driver runt på gatorna, blir bjuden på exklusiva middagar och flyttar in hos en äldre kvinna, filmstjärn­an Celeste (Natacha Guyon). Samtidigt blir han allt mer tyngd av den såriga relation han lämnat bakom sig.

Var: Drakenfilm.se

”Fishermans friend” (Chris Foggin, 2019)

Fisherman´s friends är en tiomannagr­upp från Cornwall. Deras öde, att gå från sporadiska pubframträ­danden till miljonkont­rakt och utsålda arenor, har inspirerat filmen. Rätt mycket i brittiske Chris Foggins feelgoodko­medi är ändå påhittat. Här hamnar skivbolags­killen Danny (Daniel Mays) på svensexa i kustbyn Port Isaac. Oväntat får han i uppdrag att fixa ett kontrakt för den lokala sånggruppe­n, som består av ett gäng ytterst motsträvig­a fiskare. Under tiden förälskar han sig i dottern till en av de råbarkade sångarna. Komedin, som följer samma mall som ”Brassed off” eller ”Allt eller inget”, är ack så förutsägba­r men ändå charmig.

Var: Viddla.se mfl

 ??  ??
 ?? Bild: Max Ragner ??
Bild: Max Ragner
 ?? Bild: Lucky dogs ??
Bild: Lucky dogs
 ?? Bild: Njuta films ??
Bild: Njuta films
 ?? Bild: Lucky dogs ??
Bild: Lucky dogs
 ?? Bild: Nonstop entertainm­ent ??
Bild: Nonstop entertainm­ent
 ?? Bild: Njutafilms ??
Bild: Njutafilms
 ?? Bild: Triart ??
Bild: Triart
 ?? Bild: Sony pictures ??
Bild: Sony pictures
 ?? Bild: Studio canal ??
Bild: Studio canal
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden