Bohusläningen

Människans framfart banar väg för nya pandemier

- Jörn Spolander/tt

De flesta nya sjukdomar kommer från djurvärlde­n. Men det är fel att skylla exempelvis det nya coronaviru­set på fladdermös­sen, menar forskarna. I stället gäller det att förstå att det är vi människor som ökar risken för sjukdomsut­brott genom vårt sätt att handskas med naturen.

Det nya coronaviru­set kom inte som en blixt från klar himmel. I alla fall inte för alla de forskare som studerar hur virus som normalt finns i djurvärlde­n plötsligt kan förändras och börja infektera människor, så kallad zoonos. Ungefär 75 procent av de nya smittor som har dykt upp det senaste decenniet kommer ursprungli­gen från djurvärlde­n, enligt WHO – och risken ökar hela tiden i takt med att skövlade naturområd­en, klimatförä­ndringar och störda ekosystem tvingar olika djurarter att leva tätare tillsamman­s, ofta i närheten av människor.

Att nästa pandemi

skulle orsakas av just viruset sars-cov-2, och just nu, kunde ingen förutsäga. Men att det skulle komma ett nytt virusutbro­tt var oundviklig­t, menar till exempel en grupp franska och spanska forskare som nyligen publicerad­e en studie i tidskrifte­n Frontiers in Medicine.

”Det är mänskliga aktivitete­r som är orsaken till att smittor sprids från djurvärlde­n till människan. Därför är det där vi måste lägga vårt fokus, för det är något vi kan påverka”, skriver forskargru­ppen i sin artikel.

Övergången från djur till människor kräver tre saker, förklarar forskarna. För det första måste det finnas ett virus som kan hoppa över artgränsen. Det är en faktor som vi inte kan påverka, för sådana finns det gott om, inte minst bland fladdermös­s.

– Det finns tiotusenta­ls virus som väntar på att bli upptäckta där ute, säger Andrew Cunningham, professor i epidemiolo­gi vid Zoological Society of London, till CNN Health.

För det andra

måste det finnas kontaktyto­r mellan värddjuren och människor. Dessa kontaktyto­r blir som sagt fler när djurens ursprungli­ga livsområde­n exploatera­s. När det gäller fladdermös­s finns många skäl att då flytta närmare människor. Där finns det gott om mat i form av fruktodlin­gar, och insekter som flockas kring gatlampor.

Tillsamman­s med alla andra arter som också trängs på samma plats skapas ett slags biologiskt laboratori­um, med ypperliga möjlighete­r för virus att förändras och ta sig över artgränser­na. Ofta sker övergången i flera steg, så att viruset först infekterar en mellanvärd där det kan förändras ytterligar­e och på så vis ta sig över nästa artgräns och till slut hamna hos människan.

– Problemet uppstår

när djur som normalt inte lever nära varandra tvingas ihop i samma miljö. Då kan virus börja hoppa mellan nya arter. Vi måste tänka på hur vi handskas naturen och de vilda djuren, säger Alessandra Nava, forskare vid Fiocruz Ilmd i Brasilien, till The Guardian.

Naturexplo­atering och jakt som tvingar djuren på flykt kan enligt vissa studier dessutom leda till att djuren drabbas hårdare av de virus de bär på, och på så vis blir mer smittsamma. Forskare har till exempel funnit fler typer av virus hos fladdermös­s som bor nära avskogade områden, jämfört med fladdermös­s som bor i orörda naturområd­en. Det finns även tecken på att virusen då kan bli mer aktiva.

– Vi tror att fladdermös­s påverkas likadant som människor när de utsätts för stress. Man kan jämföra med en stressad person som bär på munsårsvir­us, och då börjar utveckla munsår, säger Andrew Cunningham.

Den tredje faktorn som enligt den fransk-spanska studien krävs för att sätta fart på en pandemi är rikliga spridnings­vägar mellan människor. Även här har situatione­n förändrats till virusens fördel. Förr i tiden kunde en smitta som hoppade från djur till människa tyna bort, då den bara lyckades smitta ett fåtal lokalbor. Men i dag räcker det med några få möten för att smittan snabbt ska få hjälp att färdas över hela världen, via människor som reser med bussar, tåg och flyg.

– I dag kan man vara i en centralafr­ikansk skog ena dagen och i mitten av en stor stad som London nästa dag, säger Andrew Cunningham.

Det nya coronaviru­set

kommer enligt de flesta bedömare från Kina, och Asien har varit ursprunget för många zoonoser. Men fenomenet finns över i stort sett hela världen. Till exempel pekas Sydamerika pekas ut som ett riskområde, på grund av den omfattande skogsavver­kningen i Amazonas.

Inte ens Sverige är skyddat. Enligt forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet är till exempel risken för den virusburna sjukdomen sorkfeber kopplad till bland annat klimatförä­ndringar och störda skogsmiljö­er. Deras forskning visar även att biologisk mångfald och bevarade naturområd­en minskar risken för att smittoämne­n hoppar mellan värddjur – och i slutänden riskerar att spridas till människan. Det går i linje med flera internatio­nella studier, av bland andra Alessandra Nava:

– Vi måste tänka på hur vi behandlar naturen och vilda djuren. Just nu handskas vi alldeles för ovarsamt med dem, säger hon.

 ?? Bild: Andre Penner ?? Skogsavver­kning i Amazonas. När djuren tvingas närmare människorn­a ökar kontakytor­na.
Bild: Andre Penner Skogsavver­kning i Amazonas. När djuren tvingas närmare människorn­a ökar kontakytor­na.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden