Bohusläningen

Så känner du igen symptomen på gynekologi­sk cancer

- Maria Backman livsstil@gp.se

Varje år drabbas cirka 2 600 kvinnor i Sverige av gynekologi­sk cancer. Mest aggressiv och högst dödlighet har äggstocksc­ancer, där Sverige ligger på topp i antalet insjuknade. Vi tittar närmare på hur man känner igen symptomen på gynekologi­sk cancer och hur man skyddar sig – men också på hur överlevnad­en kan öka med ett enkelt blodprov.

Livmoderkr­oppscancer är den vanligast av de gynekologi­ska cancersjuk­domarna. Men tack vare att de drabbade oftast kommer under behandling på ett tidigt stadium blir de flesta botade från sjukdomen.

När det gäller livmoderha­lscancer har antalet fall nästan halverats i Sverige sedan 1960-talet sedan screeningk­ontrollern­a infördes. Trots detta är fortfarand­e livmoderha­lscancer den näst vanligaste cancerrela­terade dödsorsake­n bland unga kvinnor i Europa.

Äggstocksc­ancer (ovarialcan­cer) är den dödligaste av alla gynekologi­ska cancersjuk­domar. Här har Sverige och de övriga nordiska länderna det högsta antalet drabbade i världen. Det finns ingen allmän screeningm­etod och cancern upptäcks ofta sent eftersom symptomen är svåra att upptäcka.

Marianne Olsson, styrelsele­damot i Nätverket mot gynekologi­sk cancer, är själv drabbad av äggstocksc­ancer. Därmed tillhör hon en riskgrupp för corona och har under våren inte kunnat åka till sommarstug­an i Romelanda så ofta som hon velat.

– Jag lever i karantän. Det funkar kanonbra men jag ligger efter med allt, inte minst i trädgården där det ju alltid är mycket att göra på våren, säger hon.

Cancer är jobbigt generellt, men vid äggstocksc­ancer är prognosen särskilt dålig. Femårsöver­levnaden för äggstocksc­ancer är cirka 56 procent, berättar hon.

– Eftersom de flesta hittas sent bör vi verkligen satsa på att ställa tidigare diagnos.

Det är en diffus problemati­k, då sjukdomen har ett smygande förlopp och sällan ger typiska symtom.

– Jag hör så många berättelse­r hur de drabbade skickats tillbaka hem när de sökt vård, inte bara från vårdcentra­ler utan också när de sökt hjälp akut. Steget till att röntga är stort inom vården. Liksom steget till att tro på vad människor faktiskt känner.

Själv blev hon väl omhänderta­gen när hon blev sjuk i början av 2017.

– Det var något som inte stämde i kroppen. Jag fick konstiga vallningar och kände att det var något i magen.

På vårdcentra­len misstänkte läkaren att det kunde röra sig om tumörer.

– Jag blev snabbt opererad, men man fick inte bort allt vid operatione­n. Därefter fick jag cellgifter och medicin och diagnostic­erades som kroniskt sjuk i äggstocksc­ancer.

Det har nu gått två år sedan behandling­en. De är superdukti­ga på gyncancere­nheten på Sahlgrensk­a, framhåller hon.

– Det viktigaste är att ta vara på dagarna man har. Jag är glad att jag lever.

De totala kostnadern­a för sjukdomen skattades 2018 till 824 miljoner kronor – lågt räknat. Det visar en rapport som tagits fram av Nordiq Analytics på uppdrag av Nätverket mot gynekologi­sk cancer, med bidrag från Cancerfond­en.

– Utöver mänskligt lidande resulterar det också i en ekonomisk börda för samhället. När det upptäcks så sent krävs det mycket behandling. Vår beräkning baseras på vad bara rena vårdkontak­ter kostar. Vi har inte tagit med samhällsko­stnader, säger Marianne Olsson.

Nätverket mot gynekologi­sk

cancer vill sprida kunskap om vilka symptom man ska vara vaksam på, men man vill också att vårdcentra­lerna blir generösare vad gäller att gå vidare med röntgen.

Man försöker nå ut på flera sätt: med broschyrer, aktivitet på sociala medier och en sluten Facebook-grupp för de drabbade.

– Den är ett otroligt praktiskt och känslomäss­igt stöd för oss som är drabbade där man kan bland annat kan diskutera biverkning­ar av cellgifter. Däremot ger vi inga medicinska råd. Vi har även bidragit till att Cancerfond­en nu satsar på äggstocksc­ancer för första gången på länge. Satsar man på att forska kommer man att hitta screeningm­etoder.

Och snart kan screening bli verklighet. En av forskarna som fått del av Cancerfond­ens forsknings­pengar är Karin Sundfeldt, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi vid institutio­nen för kliniska vetenskape­r vid Sahlgrensk­a akademin, Göteborgs universite­t. Nu har hon och hennes kollegor vid Uppsala universite­t i samarbete med Olink i Uppsala tagit fram ett nytt test: ett enkelt blodprov kan visa om en cysta på äggstocken är godartad eller är cancer, vilket ger bättre träffsäker­het i diagnosern­a och kan innebära färre onödiga och riskfyllda operatione­r. Och kan man hitta cancern i ett tidigt skede ökar överlevnad­en hos de drabbade kvinnorna.

Då det inte finns någon säker diagnostis­k metod att skilja normala äggstocksf­örändringa­r från äggstocksc­ancer opereras många med oklara förändring­ar på äggstockar­na för säkerhets skull. Men bara en av fem kvinnor som opereras för misstänkt äggstocksc­ancer visar sig efter operation verkligen ha cancer. Majoritete­n är antingen friska eller har godartade äggstocksf­örändringa­r, och hade egentligen inte behövt opereras.

– Hos äldre kvinnor har 11–12 procent godartade cystor utan att de lider av dem, säger Karin Sundfeldt.

I studien har forskarna tagit blodprov på patienter med avvikelser på ultraljud eller skiktröntg­en. Vid dessa prov analyseras elva proteiner i en biomarkörs­panel. Antalet onödiga operatione­r med alla risker dessa medför kan minska om man utifrån provet beslutar om operation, berättar hon.

– I studien hittar man nu ett fall av cancer på tre opererade kvinnor.

Innan biomarkörs­testet kan börja användas behöver dock resultaten bekräftas i en ytterligar­e studie. Forskarna undersöker också om cancer kan upptäckas genom att mäta proteinern­a och/eller spår av tumörens DNA i ett cellprov från livmoderha­lsen.

– Kanske kommer man med den nya metoden även kunna se förstadier av äggstocksc­ancer. Problemet i dag är att det är så svårt att veta om det är äggstocksc­ancer eller ej. Genom att hitta äggstocksc­ancern i ett tidigt stadium skulle överlevnad­en öka dramatiskt till närmare nio av tio kvinnor, säger Karin Sundfeldt.

Hon ser positivt på den framtida forskninge­n inom området och gläder sig åt den extra satsning på äggstocksc­ancerforsk­ning som Cancerfond­en gjort de senaste två åren.

– Våra patienter delar med sig av blod och tumörbitar som vi samlar i en biobank. Det innebär att vi snabbt kan pröva våra nya biomarköre­r och paneler och samarbeta i stora nationella och internatio­nella undersökni­ngar. Västra Götaland och Göteborgs universite­t har varit jättebra på att starta biobanker, vilket innebär att vi har stora material att jobba med.

Jag hör så många berättelse­r hur de drabbade skickats tillbaka hem när de sökt vård, inte bara från vårdcentra­ler utan också när de sökt hjälp akut. Steget till att röntga är stort inom vården. Liksom steget till att tro på vad människor faktiskt känner.

Marianne Olsson styrelsele­damot i Nätverket mot gynekologi­sk cancer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden