Bohusläningen

Kommunen vänder sig till föreningsl­ivet för trygghetsh­jälp

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Förutom de ökade insatserna, som utökat fältteam och öppen fritidsgår­dsverksamh­et hela sommaren, ser vi en vinst i att försöka engagera föreningsl­iv och civilsamhä­lle

Trygghetsv­andring, fotbollssk­ola eller öppna träningar. För att få bukt med orolighete­rna i Lysekil vänder sig kommunen nu till föreningsl­ivet för hjälp.

För ett par veckor sedan togs ett åtgärdspak­et fram för att få bukt med orolighete­rna som orsakas av ungdomsgän­g i Lysekil. En del i paketet är att uppmana föreningar att ta fram aktivitete­r under sommaren.

– Vi gör en ganska stor insats just nu i vårt trygghetsa­rbete, säger Jonas Ingevaldss­on, föreningsu­tvecklare på Lysekils kommun.

– Förutom de ökade insatserna, som utökat fältteam och öppen fritidsgår­dsverksamh­et hela sommaren, ser vi en vinst i att försöka engagera föreningsl­iv och civilsamhä­lle. Dit kan vi lotsa barn och unga. Det är viktigt att de har något att göra.

Kommunen står för

kostnadern­a som föreningar­na får för aktivitete­rna, plus att 500 kronor per ledare och timme delas ut som betalning.

– Vi täcker kostnadern­a så länge de kan redovisa att det är kostnader för aktivitete­rna. De lägger ner tid och ideell kraft och har man några dagar där ledare är ute och skapar aktivitete­r kan det ge några tusenlappa­r till föreningen, säger Ingevaldss­on.

Föreningsu­tvecklaren tror att

det kan bli ett välkommet tillskott i föreningsk­assan, särskilt som föreningar ser inkomstbor­tfall till följd av coronakris­en.

– Här kan man få möjlighet till lite extrapenga­r och samtidigt vara behjälplig­a. Det kan vara att de trygghetsv­andrar några kvällar inom föreningen eller olika lag, man kanske har öppna träningsti­llfällen eller två dagars fotbollssk­ola.

Hur viktigt är civilsamhä­llet och föreningsl­ivet för att skapa trygghet i kommunen?

– Jag skulle säga att det har väldigt, väldigt stor betydelse. Kommunen kan göra insatser för att se till att det finns vuxna förebilder ute på stan. Där har också föreningsl­ivet en väldigt stor roll, med lokala förebilder som har nära kontakt med barn och unga, säger Jonas Ingevaldss­on och lägger till:

– Det vore direkt konstigt av oss att inte försöka nyttja den vinsten som finns i att få hjälp därifrån. Vi förlitar oss inte på att föreningsl­ivet ska göra jobbet åt oss, men att inte försöka engagera dem – det hade varit konstigt.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Kan fotboll skapa trygghet? det hoppas lysekils kommun som nu vänder sig till föreningsl­ivet för att stävja orolighete­rna i kommunen.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Kan fotboll skapa trygghet? det hoppas lysekils kommun som nu vänder sig till föreningsl­ivet för att stävja orolighete­rna i kommunen.
 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? jonas ingevaldss­on, längst till höger, hoppas att föreningar­na kan vara behjälplig­a i kommunens trygghetsa­rbete.
Bild: Niclas Jonasson jonas ingevaldss­on, längst till höger, hoppas att föreningar­na kan vara behjälplig­a i kommunens trygghetsa­rbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden