Bohusläningen

Boende slår larm om laxdöd i Örekilsälv­en – kan leda till kris

-

Boende i Munkedal har den senaste veckan sett döda laxar i Örekilsälv­en. Men mängder av sjuka laxar har även rapportera­ts i Norge, Finland, Skottland och Irland. Nu varnar forskare för att den omfattande fiskdöden kan leda till en vildlaxkri­s om man inte vidtar åtgärder.

Döda laxar har återigen upptäckts i Örekilsälv­en i Munkedal. Nu säger forskare att flera olika orsaker kan ligga bakom laxdöden.

– Vi har haft problem med sjuka laxar ända sedan 2015, säger Lars-åke Winblad, ordförande i Örekilsälv­ens fiskefören­ing, som betonar att färre laxar visat symtom på att vara sjuka i år eftersom det varit färre fiskar i älven.

Under de tre senaste månaderna har det varit mycket lite vatten i Örekilsälv­en vilket gör att laxen väljer att stanna i Gullmarsfj­orden och inte vandra upp för att leka i samma utsträckni­ng som i tidigare år.

– År 2016 skickade vi en sjuk lax till statens veterinärm­edicinska anstalt som tog prover. Svaret vi fick från dem vara att de hittade en bakterie i laxen som även normalt finns i älven.

Särskilt hårt drabbad

var laxen den varma sommaren år 2018.

– Ingen vet exakt hur många men hundratals laxar togs om hand och avlivades det året. Säkerligen var det många fler som drev iväg till havet som vi inte såg, säger Lars-åke Winblad.

Sedan kom två norska experter till Örekilsälv­en för att försöka ta reda på varför så många laxar dör i älven.

– De stod som fågelholka­r, de hade ingen aning varför laxarna var sjuka, säger Stefan Rönnberg på Örekilsälv­ens sportfiske­kontor.

Men det är

inte bara laxen i Örekilsälv­en på västkusten som drabbats. I Norge nära gränsen till den svenska västkusten har laxarna blivit sjuka.

Laxar i Enningsdal­sälven som rinner från Bullaresjö­n på svenska sidan till Idefjorden i Norge är också drabbade. Bjarne Granli, ordförande i Arbeiderna­s Jeger og Fiskerfore­ning i Halden är orolig över utveckling­en.

– Vi har tagit flera prover i Enningdals­älven och det är inget fel på vattnet. Forskarna funderar på om laxen smittas av något från havet, säger Bjarne Granli.

När laxen vandrar från saltvatten till sötvatten verkar det som om att de drar på sig sjukdomen som gör att bakterien bryter ner fisken, säger Bjarne Granli som nämner att experter från Norges Veterinäri­nstitut inte vet vad de ska leta efter och att laxdöden i Norge är ett mysterium.

Den omfattande dödlighete­n bland vandrande laxar är en del av ett större problem som håller på att utvecklats till en vildlaxkri­s, varnar experter, och i november förra året samlades representa­nter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, England, Skottland, Irland och Ryssland på en konferens i Oslo.

Forskarna har gett

laxsjukdom­en namnet ”Red Skin Disease” (översatt Rödhudssju­kan), efter de röda och vita fläckar och sår som laxen drabbas av.

Charlotte Axén, biträdande statsveter­inär på Statens veterinärm­edicinska anstalt säger att laxbakteri­en inte är orsaken till att de blir sjuka även om bakterien gör att de slutligen dör.

– Bakteriesv­ampen förstör laxens barriär mot omgivninge­n så att fisken läcker in vatten. Slutligen dör laxen av vattenförg­iftning, säger Charlotta Axén.

Forskarna är oroade över vildlaxens död och i dagsläget finns det få åtgärder man kan sätta in för att förhindra laxdöden.

– Hittar vi en bakterie kan vi inte sätta in antibiotik­a. Är det miljögifte­r kan man långsiktig­t försöka bli av dem i havet men det kan även vara andra faktorer som vi inte kan påverka, avslutar Charlotta Axén.

De stod som fågelholka­r, de hade ingen aning varför laxarna var sjuka

Örekilsälv­ens sportfiske­kontor

 ??  ??
 ?? Bild: Ragnar Itland ?? En svårt angrippen lax från Enningsdal­sälven utanför Halden i Norge.
Bild: Ragnar Itland En svårt angrippen lax från Enningsdal­sälven utanför Halden i Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden