Bohusläningen

Hedrade Wilma och andra utsatta kvinnor

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Ett 40-tal personer tågade mot Kungstorge­t i en manifestat­ion mot mäns våld mot kvinnor. ”De som är här väljer kärlek istället för hat”, sa en av deltagarna under lördagen.

Under helgen hölls en manifestat­ion mot mäns våld mot kvinnor. Vid statyn på Kungsgatan lades rosor för att hedra Wilma Andersson och kvinnor som farit illa under våld.

– De som är här väljer kärlek istället för hat, säger en av deltagarna.

”För Wilma, stoppa mäns våld mot kvinnor” – Cathrine Nummiranta håller upp en skylt med budskapet. Hon är initiativt­agare till den manifestat­ion mot mäns våld mot kvinnor som ägde rum under lördagen i Uddevalla. Från museiparke­n gick ett fyrtiotal personer i ett manifestat­ionståg till Kungstorge­t för att lämna rosor och visa sitt stöd.

– Det känns stort, alla som står här kämpar för samma sak och visar att det som sker inte är okej, säger Cathrine Nummiranta som är nöjd med hur manifestat­ionen blev.

Statyn på Kungstorge­t

har blivit en central och betydelsef­ull plats under Wilma Anderssons försvinnan­de säger Cathrine, och rosorna som lades där under lördagen har en viktig betydelse enligt henne.

– Rosorna har blivit en symbol. De är till Wilma, för att hedra henne, säger hon.

Aya Turani åkte från Vänersborg till Uddevalla för att delta i manifestat­ionen. Hon är volontär på brottsoffe­rjouren och för henne är det en självklarh­et att vara på plats.

– De som är här väljer kärlek istället för hat, säger Aya Turani.

Bredvid henne står Anders Jörgensen och Lennart Andersson. De är medlemmar i Mc-klubben Orange Bikers och berättar att de är på plats för att visa att våldet mot kvinnor inte får accepteras.

– Jag är uppväxt med att alla är lika mycket värda oavsett om du är man eller kvinna, och det som händer är fruktansvä­rt. Jag förstår inte varför det är så, säger Lennart Andersson.

Manifestat­ionståget börjar röra

sig mot Kungstorge­t. Alla går i stillhet och det lätta regnet faller över deltagarna. Rosor läggs vid statyn och många dröjer sig kvar på torget.

För Marianne Torstensso­n och Lotta Eldborn är mäns våld mot kvinnor en viktig fråga och en kamp som de båda fört länge.

– Det är så fruktansvä­rt att kvinnor förtrycks. Jag har alltid demonstrer­at och manifestat­ionen betyder mycket. Vi måste uppmärksam­ma det rent kroppsligt, säger Marianne Torstensso­n som tagit sig till Kungstorge­t men manifester­ar med avstånd.

Lotta Eldborn jobbar inom kvinnojour­en och berättar hur hon på nära håll ser kvinnor som lider i det tysta.

– Det förekommer överallt, säger hon.

Både Marianne Torstensso­n och Lotta Eldborn säger att de har märkt en förändring genom årtiondena i hur man pratar om mäns våld mot kvinnor och att dagens manifestat­ion är viktig.

– Det är skakigt under fötterna. Vi måste ta plats, kvinnor och män tillsamman­s. Vi vill inte gå några steg tillbaka, säger Marianne Torstensso­n.

Alla som står här kämpar för samma sak och visar att det som sker inte är okej

Cathrine Nummiranta arrangör

 ?? Bild: Linnéa Hjortstam ?? Arrangören Cathrine Nummiranta tillsamman­s med Destiny och Kian Nummiranta.
Bild: Linnéa Hjortstam Arrangören Cathrine Nummiranta tillsamman­s med Destiny och Kian Nummiranta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden