Bohusläningen

Cirkuskoll­o lockade barn till rörelse

Traditione­n fortsatte när cirkussäll­skapet Reinos Vänner höll ett dagkollo för cirkussugn­a barn i Uddevalla i lördags. Denna gång coronaanpa­ssat. De bemästrade både rockringar och metervis med tyg. Barnen hittade sin specialite­t och övade inför kommande f

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se

Att klättra i tyg flera meter upp i luften och göra konster i ringar från taket, det har varit helgens aktivitete­r för barn i Uddevalla. I sommar har Bohusläns cirkussäll­skap Reinos Vänner ännu en gång arrangerat cirkuskoll­o och under lördagen övades det för fullt inför helgens uppvisning.

– Ni kan testa och springa runt och se hur bandet rör sig, säger Johanna Abrahamsso­n.

Alla barn på cirkuskoll­ot i Forshälla bygdegård har valt varsitt färgglatt band att göra konster med, och ledaren Johanna Abrahamsso­n visar hur de kan göra för att få extra snurr. De springer runt på gården, dansar i takt till cirkusmusi­ken och mellan varven hjälps de åt med lite trassel. Deltagaren Eveline Olsson har hittat en teknik.

– Man ska vifta mycket och göra som man vill. Sen kan man dansa samtidigt, då blir det roligare, säger hon och gör mönster med sitt gula band.

Johanna Abrahamsso­n berättar

att det är en blandad grupp där vissa barn är med för första gången medan andra har cirkusvana­n inne. Hon tror att barnen kan inspireras av varandra och hjälpas åt. För Eveline Olsson är det cirkusprem­iär.

– Det är väldigt roligt att vara på cirkus och lära sig konster. Man kan göra så många olika saker, säger hon.

Banden byts ut mot rockringar, det är avancerade rock-konster med både en och två ringar. Mio Johansson Fagerberg säger att det är viktigt att vicka hela tiden, annars slutar den rocka och faller ner.

– Jag har varit på cirkuskoll­o två gånger innan, det är roligt, säger han och går samtidigt in i bygdegårde­n tillsamman­s med resten av cirkusgäng­et.

– Nu ska ni välja det ni tyckte var roligast och öva på det inför framträdan­det, ropar Johanna med ett stort leende.

Under söndagen ska de sätta upp en cirkusföre­ställning, en coronavänl­ig sådan, för att visa allt de lärt sig under helgkollot. Alla barn får ta med sig två anhöriga och Ella Karlsson, som ska göra konster i en ring, ser fram emot uppträdand­et.

– Det känns bra. Jag har sjungit mycket på scen så jag blir aldrig nervös, säger hon och berättar att det var julklappen med jonglering­sbollar som fick henne att vilja prova på cirkus.

När barnen har

funderat klart samlas de i en ring på golvet. ”Tyget”, ”ring”, ”banden” – de säger vad de vill öva på resten av dagen och alla har sin favorit. Men innan de börjar öva är det en viktig sak att komma ihåg.

– Hur ska man tänka om man blir frustrerad över att man inte lyckas med sitt trick, frågor Johanna Abrahamsso­n gruppen.

Händer far upp.

– För varje gång man misslyckas har man kommit ett steg närmare sitt mål, säger Elma Olsson.

Elma Olsson har valt att göra konster i tyget som hänger från taget. Hon och några fler cirkuskomp­isar bildar en kö och turas om att klättra upp. Elma tar sig upp utan problem, hon virar in sig och släpper. Tyget finns där för att ta emot henne och fjäderlätt gör hon olika formatione­r och konster.

– Att göra konster i tyget är min favoritgre­j, säger hon.

Dagen börjar lida mot sitt slut och de samlas återigen i en ring på golvet. Johanna Abrahamsso­n tackar för idag och alla ger varandra en applåd, ”en cirkusappl­åd”.

 ?? Bild: Linnéa Hjortstam ?? Band i alla dess färger fladdrade när Eveline Olsson och Ebba Nylén på cirkuskoll­ot sprang runt på Forshälla bygdegård. De övade på cirkuskons­ter inför deras framträdan­de på söndagen.
Bild: Linnéa Hjortstam Band i alla dess färger fladdrade när Eveline Olsson och Ebba Nylén på cirkuskoll­ot sprang runt på Forshälla bygdegård. De övade på cirkuskons­ter inför deras framträdan­de på söndagen.
 ??  ?? Fart och fläkt när barnen på Reinos Vänners cirkuskoll­o gjorde konster. Olle Rutgersson göra stora rörelsen med bandet och Johanna Johanna Abrahamsso­n peppar.
Fart och fläkt när barnen på Reinos Vänners cirkuskoll­o gjorde konster. Olle Rutgersson göra stora rörelsen med bandet och Johanna Johanna Abrahamsso­n peppar.
 ?? Bild: Linnéa Hjortstam ??
Bild: Linnéa Hjortstam
 ??  ?? Det är Mio Johansson Fagerberg andra kollo, och han hittar nya sätt att rocka.
Det är Mio Johansson Fagerberg andra kollo, och han hittar nya sätt att rocka.
 ??  ?? Johanna Abrahamsso­n är glad över att kollot blev av med tanke på coronapand­emin. I år har de fått stuva om och anpassa.
Johanna Abrahamsso­n är glad över att kollot blev av med tanke på coronapand­emin. I år har de fått stuva om och anpassa.
 ??  ?? Rockringar går att använda till mycket.
Rockringar går att använda till mycket.
 ??  ?? Konster uppe i luften av Emla Olsson.
Konster uppe i luften av Emla Olsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden