Bohusläningen

En rejäl käpp i hjulet för ny majoritet

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Torsten Torstensso­n (C) har begärt en laglighets­prövning av Uddevalla kommunfull­mäktiges beslut att återkalla alla uppdrag i nämnder och styrelser för att sedan återbesätt­a alla uppdrag med delvis nya personer i ledande ställning.

Envar som har spelat brädspel eller ägnat sig åt sporter där domare har en framträdan­de roll i spelets utförande vet att långvariga diskussion­er om regeltolkn­ingar och ifrågasätt­ande av bedömning av enskilda händelser är effektiva medel för att förhala processer och att (möjligen) få beslut som gynnar den sida som känner att den håller på att förlora spelet. För fotbollspu­bliken är dock företeelse­r som långvariga pauser där videodomar­system (VAR) ska rådfrågas av mindre underhålla­nde karaktär. Användande­t av VAR ökar spelarnas rättssäker­het, men själva spelets innehåll blir lidande, är kritiken.

Detsamma gäller för Torstensso­ns begäran av laglighets­prövning. Det sätter en rejäl käpp i hjulet för den nya politiska majoritete­n. Torstensso­n bedömning är att Uddevallas beslut är en direkt kopia av ett beslut som fattades i Malung-sälens kommun och som underkände­s av dåvarande regeringsr­ätten (målnummer 4353-09).

Tanken i domen

är följande: Ett antal ledamöter byter plats med varandra från opposition till majoritet (och tvärtom) i fullmäktig­e. Då uppstår en ny majoritet, med en annan sammansätt­ning av partier. Men om samma sak kan ske i varje nämnd och den nya majoritete­n då också har majoritet i varje nämnd – då är ett helt nyval av alla uppdrag onödigt.

Det är möjligt att Torstensso­n kan få rätt. Den vägledande domen är dock helt tondöv för hur politik fungerar i praktiken. Det är logiskt att en ny majoritet vill bygga ett annat lag, precis som statsminis­tern byter ministrar när det passar. Ingemar Samuelsson (S) påpekar att Malung-sälenbeslu­tet har annorlunda politiska detaljer än Uddevallab­eslutet. Det kan också vara möjligt, vi får se när ett domslut kommer.

Nu är det antagligen inget som hindrar alla inblandade att frivilligt lämna uppdrag och att alla nya personer kan tillsättas genom ett mycket stort antal nya nominering­ar och val. Men det mötet kommer att bli en mycket, mycket lång historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden