Bohusläningen

Bättre att klä ut sig till isbjörn – det är i alla fall lagligt

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Nätverket Stoppa Preemraff vill öka aktivitete­n i kampanjarb­etet mot Preem.

– Vi vill göra det till något som kan göra ett större avtryck än bara små, enskilda aktioner här och var, säger nätverkets presskonta­kt Jessica Lovell

Hon uttalar att de ”välkomnar alla typer av aktionsfor­mer”. Extinction Rebellion är en av de deltagande organisati­onerna som just ägnar sig åt civilt motstånd.

Under rättsproce­ssen om

Preemraff, då Mark- och miljööverd­omstolen sammanträd­de i början av mars, skedde protestern­a under mycket ordnade former. Man behöver inte hålla med om företagets argument eller de två domar som nu har gett företaget rätt att bygga ut. Man kan ändå protestera och använda yttrandefr­iheten, till exempel genom att debattera frågan i Bohuslänin­gen. Hittills har detta också skett under fredliga former.

Men civila olydnadsak­tioner gör inte vare sig klimatet eller debattklim­atet bättre. De grumliga signaler som nätverket nu skickar ut är inte bra. Jovell uttalar till SVT att ”olagliga aktioner” kommer att utföras. Det innebär att det inte bara handlar om sådant som skyddas av yttrande- och föreningsf­riheten.

Det är en oroande tanke om det sker intrång på raffinader­ierna. Att göra det är både oansvarigt och farligt. Man kan dock anta att de har ordentligt skalskydd.

De hundratals bensinstat­ioner som bär Preems logotyp är betydligt mer utsatta. Vad ska göras för aktioner där? Ska bilister hindras från att tanka? Tja, de kan ju åka vidare till nästa station. Men det kan också tänkas att värre saker kan hända.

Nätverket måste fundera

på vilka signaler man skickar ut till sina sympatisör­er. Även om det nog inte är tanken att någon ska komma till skada, kan kämpaglöde­n hos unga aktivister göra att både liv och egendom kan riskeras. Respekten

för det sistnämnda kanske inte är så stor bland nätverkets sympatisör­er. Men eftersom det är brandfarli­ga och explosiva varor inblandade i Preems alla verksamhet­er och arbetsplat­ser, så är det oansvarigt att på minsta sätt uppmuntra till intrång eller åverkan på egendom. Det drabbar bara anställda och kunder som är långt ifrån de beslut som nätverket vill påverka.

Då är det mycket bättre att gå omkring i isbjörnsdr­äkt eller måla konstverk.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Demonstrat­ion mot Preemraff.
Bild: Edvin Bergström Demonstrat­ion mot Preemraff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden