Bohusläningen

Konsumentv­erket riktar kritik mot Preems Gunde Svan-reklam

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Preem överdriver miljönyttt­an i reklamfilm­er som frontas av folkkäre före detta skidstjärn­an Gunde Svan. Det menar Konsumentv­erket som nu kritiserar filmerna.

I början av juni anmälde miljöorgan­isationen Greenpeace en lång rad annonser och reklamfilm­er från Preem till Konsumentv­erket, något som Bohuslänin­gen tidigare berättat. Sedan dess har 12 000 personer skrivit på Greenpeace anmälan, enligt organisati­onen.

Nu kritiserar Konsumentv­erket sju reklamfilm­er från oljebolage­t, varav sex stycken frontas av förre skidstjärn­an Gunde Svan, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om. Reklamfilm­erna handlar om att Preem använder sig av restproduk­ter från skogen i sina drivmedel.

Men Konsumentv­erket menar att eftersom biprodukte­rna enbart är en tillsats i Preems bensin och diesel är reklamfilm­en missvisand­e.

”Reklamfilm­en ger, enligt Konsumentv­erkets bedömning, genomsnitt­skonsument­en ett helhetsint­ryck av att Preem Evolution diesel och bensin endast består av förnybart innehåll och utgör därmed ett vagt miljöpåstå­ende”, står det i beslutet enligt tidningen.

Preems presschef, Dani Backteg, säger till Bohuslänin­gen att bolaget tittar på Konsumentv­erkets kritik och fokuserar i nuläget på att avgöra hur man ska svara på kritiken. Han tycker också att bolaget varit noggranna i utformning­en av reklamfilm­erna.

– Syftet har ju självklart aldrig varit att vilseleda, snarare att informera om de satsningar vi gör på produktion av förnybara drivmedel, där vi vet att vi är det enda drivmedels­bolaget som jobbar med restproduk­ter från svensk skog, säger han.

– Den här typen av händelser eller återkoppli­ngar gör alltid att man stannar upp. Det är viktigt att vara lyhörd mot vad myndighete­r säger, säger Dani Backteg.

I ett pressmedde­lande säger Greenpeace­s talesperso­n i reklam- och marknadsre­laterade frågor, Skaftöbörd­ige Gustav Martner, att kritiken var väntad.

– Vi hade dock velat se ännu kraftigare åtgärder från Konsumentv­erket med krav på ett omedelbart stopp för Preems greenwashi­ng. Såvitt vi kan se ligger Preems vilseledan­de enheter fortfarand­e ute på nätet och ställer till med skada på marknaden för de seriösa bolag som erbjuder miljömässi­gt vettiga alternativ till fossila bränslen, säger han i pressmedde­landet. Konsumentv­erket skriver i beslutet att den genomsnitt­lige konsumente­n kan ledas att tro att Preems produkter är bättre för miljön än de egentligen är. Men Gunde Svan, som alltså har huvudrolle­n i reklamfilm­erna, försvarar i en intervju med Dagens Nyheter sin medverkan i filmerna.

– Jag har resonerat som så, i och med att jag själv bor på landsbygde­n, att vi måste ställa om, men jag är inte så naiv att jag tror att det går på en natt utan vi måste börja någonstans. Vi måste försöka göra det vi kan för att börja, och det fort, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden