Bohusläningen

Allt fler narkomaner dör av drogöverdo­ser

-

SAMHÄLLE

Den drogrelate­rade dödlighete­n bland narkomaner i Sverige fortsätter att öka. På ungefär 30 år har dödsfallen gått från 1,53 till 6,46 per hundratuse­n invånare.

– Det är en stadigt uppåtgåend­e kurva, säger toxikologe­n Anna Jönsson på Rättsmedic­inalverket.

Under 30 års tid har en nordisk forskargru­pp, där Rättsmedic­inalverket medverkat, analyserat narkotikad­ödligheten bland narkomaner.

Flera rapporter har lämnats och nu är den senaste, som berör situatione­n i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island under 2017, klar.

Det visar sig att Sverige sticker ut, på ett negativt sätt. Tillsamman­s med Island har vi flest antal drogrelate­rade dödsfall bland narkomaner per capita, och Sverige står också för den största ökningen sedan förra mätningen, som gjordes 2012. Då var dödsfallen 4,17 per 100 000 invånare.

De nordiska ländernas narkotikad­ödlighet ser också ut att ligga högt jämfört med resten av Europa. Samtidigt kan det vara svårt att jämföra länder då kvaliteten på rapporteri­ngen kan skilja sig åt.

– Vi gör lite fler obduktione­r i Sverige och har ett nationellt laboratori­um där alla analyser av blod och urin genomförs, säger Jönsson.

Rapporten visar

att opioider är den vanligaste typen av substanser vid dödsfallen i Norden. I Sverige handlar det oftast om heroin/morfin, metadon och burprenofi­n – samtliga är smärtstill­ande och beroendefr­amkallande medel.

– Det man dör av är att andningen slutar fungera. Det andra problemet med de här substanser­na är att det finns en toleransök­ning. Man tål högre och högre doser, men tar man ett uppehåll sänks toleransni­vån. Men så tror man att man tål samma dos som tidigare, och det leder till en överdos, säger Anna Jönsson.

När mätningen gjordes 2017 hade Sverige stora problem med så kallade fentanylan­aloger, som orsakade ett stort antal dödsfall.

Det har liknats vid en epidemi, av myndighete­rna.

Det har såklart påverkat statistike­n i den aktuella rapporten. (TT) procent av de tillfrågad­e anser att Sverige ska ta emot färre asylsökand­e, enligt Novus/ SVT :s undersökni­ng. Det är 7 procentenh­eter fler än i undersökni­ngen i fjol.samtidigt anser färre att Sverige ska ta emot fler asylsökand­e, 8 procent i år mot 12 procent i fjol.

– Det är signifikan­ta förändring­ar i opinionen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT Nyheter.

I undersökni­ngen tillfrågad­es drygt 1 000 personer. (TT)

 ?? Foto: AP ?? Heroin är den vanligaste drogen vid narkotikar­elaterade dödsfall bland narkomaner i Sverige.
Foto: AP Heroin är den vanligaste drogen vid narkotikar­elaterade dödsfall bland narkomaner i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden