Bohusläningen

Migrantern­a på norskt skepp sätts i karantän

-

MEDELHAVET

Efter slagsmål och flera självmords­försök är situatione­n ombord fartyget Ocean Viking desperat.

Nu låter Italien migrantern­a föras över till ett karantänsk­epp på Sicilien, rapportera­r NRK.

I över en vecka har 180 migranter, däribland 25 barn, väntat på besked ombord det norskflagg­ade räddningsf­artyget Ocean Viking utanför Sicilien. Både Italien och Malta har nekat dem att gå i hamn, delvis med hänvisning till covidpande­min.

Efter att flera slagsmål brutit ut och sex personer försökt begå självmord utlyste SOS Méditerran­ée, som har fartyget, på fredagen undantagst­illstånd ombord.

Under gårdagen genomförde ett italienskt läkarteam hälsokontr­oller av migrantern­a och meddelade därefter att de på måndag får föras över till ett så kallat karantänsk­epp i Porto Empedocle på Siciliens sydkust.

Coronapand­emin har försvårat ett redan utsatt läge för de människor som försöker korsa Medelhavet. Få länder är beredda att ta emot migranter av rädsla för att de kan vara smittade av viruset.

Karantänsk­eppet Moby Zaza hyser även andra migranter i karantän, varav 200 människor enligt tidningen La Repubblica ska vara redo att lämna fartyget under söndagen.

Under coronaviru­sets utbrott i Italien i början av mars hölls hela fartyget Ocean Viking i karantän, vilket fick SOS Méditerran­ée och Läkare utan gränser (MSF) att rikta kritik mot Italien.

”Att sätta Ocean Viking i karantän är detsamma som att stoppa en ambulans mitt i en utryckning”, sade Michael Fark, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser på Medelhavet. (TT)

 ?? Foto: Flavio Gasperini/ap/tt ?? Migranter ombord räddningsf­artyget Ocean Viking.
Foto: Flavio Gasperini/ap/tt Migranter ombord räddningsf­artyget Ocean Viking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden