Bohusläningen

I väntan på lokalfotbo­llen, del 1 Högsäter lockar meriterade spelare till laget

-

Mellan Uddevalla och Högsäter är det 40 minuters enkelresa. Ändå väljer flera spelare att pendla flera gånger i veckan till division 4-lagets anläggning. Vad är det då som gör att fler och fler spelare väljer klubben?

Vi tog ett snack med tränare och spelare inför stundande seriepremi­är.

Genevi idrottspla­ts. Här är gräset nyklippt och konerna ligger utplacerad­e på A-planen. Från klubbhuset­s altan går det att se ut över hela anläggning­en. Där möter vi tränaren Lennart Göransson, som står med en kopp kaffe i handen och tittar ut.

Han inväntar sina spelare. Han har redan fått en del återbud från spelare som är sjuka. Kvällens träning är den sista innan de tar ett kortare uppehåll.

Det är lagets tredje uppehåll det här året.

– Vi hade ett tidigare på våren, som varade i två veckor. Nu kommer vi från ett uppehåll som vi haft under tre veckor. Efter det här uppehållet kommer vi att träna på fram till seriepremi­ären, säger han samtidigt som han ser bekymrad ut.

– Det har varit jobbigt rent mentalt för mig som ledare under den här perioden. Premiären i april sköts fram till veckan efter midsommar och då tränade vi för det. När det sedan kom nytt besked, att det inte blir matcher förrän i augusti, då tog det verkligen knäcken på mig.

Det senaste beskedet är att herrarnas division 4, 5, 6 och 7 samt damernas 3 och 4 kommer att starta igång den första augusti. Enligt Lennart Göransson har detta inneburit att han har fått tänka om flera gånger, när han lagt upp sina träningar.

– Det blir så när förutsättn­ingarna ändras hela tiden. Detta gör också att vi, som alla andra lag, är jätteosäkr­a när vi går in i serien. Dessutom känns det som att om man har ambitioner att vara med i toppen, då får man tvinga spelarna att träna i juli. Det tror jag kommer att bli jättesvårt.

Högsäter, som håller

till i division 4 Bohuslän/dal, möter Håfreström­s IF i sin första match, då på hemmaplan. På 13 dagar kommer laget att spela fyra matcher.

Det är något som oroar tränaren. – Detta ska vi göra utan att folk ska skada sig. Jag tror det kommer att bli som ett lotteri bland lagen. Det laget som får många skador kommer att vara körda, för att de har för kort tid på sig att återhämta sig. Samtidigt kan detta påverka även oss, även om vi har en stor trupp, säger han och poängterar att A-laget i år består av många unga spelare och några som är lite äldre.

– Vi har spelare som är långt ifrån den toppen som jag vet att de kan nå upp till. Det är också en stor anledning till att jag är kvar ytterligar­e en säsong. Tidigare år har vi saknat spetsspela­re, för att vi ska vara ett lag som är med och slåss i toppen. Nu känns det som att vi har fått in det, berättar Lennart som gör sitt tredje år med laget.

Med spetsspela­re syftar han bland annat på Mergim Berisha, som dock skadade knäet under försäsonge­n och är borta resten av säsongen. Han var tänkt som en spelande assisteran­de tränare för laget. Men i år får han följa fotbollen vid sidan av.

Andra spelare som i år valt att spela med Högsäter är Artan Krasniqi, Fabian Aros Lorca, Fredrik Söderqvist och Marcus Knutsen.

De två sistnämnda är spelare som Lennart tror kommer att bidra en hel del i målregistr­et.

Fredrik Söderqvist kommer senast från IFK Uddevalla i division 2 och Marcus Knutsen har tidigare spelat med FC Trollhätta­n i division 1.

– Jag har haft både Fredrik, Marcus och Fabian i IK Svane, när jag var tränare där. Dem känner jag väl till. Mergim har jag också varit tränare för. Killarna jobbar dessutom ihop och är i samma kompisgäng. Vi är ett lag som har ambitioner att vi vill uppåt.

– Dels tror jag att det handlar om att vi har ett gott gäng här. Killarna har spelat tillsamman­s sedan pojklagsål­dern. Sedan tror jag det kan bero på min närvaro här och att jag har varit på dem att komma hit för att få ett starkare lag. Varför jag tror att de stannar är för att vi har en fin förening att verka i.

Frågar vi de nya spelarna själva är de eniga med det som Lennart säger.

– Jag jobbar med många av killarna i laget. Samtidigt så känner jag Lennart och vi har haft kontakt genom åren och sedan verkar det vara ett bra gäng här i Högsäter. Det kändes rätt med tanke på hur säsongen blivit, säger Fredrik Söderqvist.

Enligt anfallskol­legan Marcus Knutsen spelar familjesit­uationen en stor roll.

– Vi flyttade till Stigen ganska nyligen, då var det nära till träningarn­a i Högsäter. Sedan känner jag Lennart och tycker om hans ledarstil. Valet var rätt enkelt. Men det är en annorlunda situation när vi har en nyfödd bebis hemma och möjlighete­n att träna som förr finns inte längre. Men blir jag uttagen till match så kommer jag att spela.

han själv hade en del föreningar att välja på i år.

Men stannade ändå kvar i Högsäter.

– Jag trivs väldigt bra här. Vi har påbörjat något och då vill jag bygga vidare på det. Men jag vet att det kan vara svårt att fylla ett bra lag med bara spelare från närområdet. Dock är det viktigt att det lokala ursprunget finns kvar. I den här truppen vi har nu har vi åtta spelare som reser utifrån, resten bor i närheten, säger han.

att sia om hur det kommer att gå i serien, som nu spelas som enkelmöten.

– För vår del kommer vi att försöka ta en match i taget. Hade vi haft fler matcher och mer träningsma­tcher i benen så hade vi sagt annorlunda tror jag.

Han tror dock att det laget som tränat bäst i juli och som har bredast trupp är de som har störst möjlighet i serien.

Jag tror det kommer att bli som ett lotteri bland lagen.

Lennart Göransson

om förutsättn­ingarna inför seriepremi­ären

 ??  ?? Med tanke på planering det här året känner Lennart Göransson sig osäker hur de kommer att prestera och om de kommer att komma upp till den nivån han vet de har.
Med tanke på planering det här året känner Lennart Göransson sig osäker hur de kommer att prestera och om de kommer att komma upp till den nivån han vet de har.
 ??  ?? Fabian Aros Lorca är ytterligar­e ett nyförvärv inför årets säsong.
Fabian Aros Lorca är ytterligar­e ett nyförvärv inför årets säsong.
 ??  ?? Lagkaptene­n Jonas Hansson under träningen med Högsäter. Laget ska försöka att hinna med två träningsma­tcher till innan seriepremi­ären.
Lagkaptene­n Jonas Hansson under träningen med Högsäter. Laget ska försöka att hinna med två träningsma­tcher till innan seriepremi­ären.
 ??  ?? Marcus Knutsen flyttade till Stigen och valde inför årets säsong att spela med Högsäter: ”Valet var rätt enkelt,” säger han när tidningen träffar honom inför en träning.
Marcus Knutsen flyttade till Stigen och valde inför årets säsong att spela med Högsäter: ”Valet var rätt enkelt,” säger han när tidningen träffar honom inför en träning.
 ??  ?? Fredrik Söderqvist är ny för säsongen. Han kommer senast från IFK Uddevalla.
Fredrik Söderqvist är ny för säsongen. Han kommer senast från IFK Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden