Bohusläningen

Malin Rindvik: En efterlängt­ad seriepremi­är men med en bitter eftersmak

-

Att dra på sig fotbollssk­orna, som den här dagen känns lite extra trånga. Att sätta sig på sin vanliga plats i omklädning­srummet. Det annars trånga omklädning­srummet där matchtröjo­rna hänger på krokar och sportväsko­rna står på golvet. Benskydden sätts på plats och tejp snöras på för att få dem att hålla sig på plats. Kanske går du på toa fast att du redan gått tre gånger de senaste 15 minuterna? Du tar sedan en minut och fokusera på dig själv. Det är nu du är redo för match.

För alla som

någon gång har spelat en fotbollsma­tch låter detta inte så konstigt. Vi har olika rutiner för vad vi gör bara minuter innan domaren blåser igång. Även om det var några år sedan jag själv spelade (nu med tre korsbandss­kador i bagaget) så minns jag första matcherna med damlaget i moderklubb­en Åsum BK. Sträckan från omklädning­srummet till planen var så lång att jag hann gå igenom tyskagloso­rna innan jag och resten av mina lagkamrate­r kunde ställa upp oss och göra oss redo för att hälsa innan match. Den nervositet­en som jag kände då kan jag sakna idag.

Tänk då att det är flera som fortfarand­e får uppleva den här känslan. I början av året hade nog många trott att den känslan skulle komma i april. Det är ju då som fotbollssä­songen brukar dra igång. Men i år är inget vanligt år.

Hur många gånger har vi inte hört det uttrycket?

Vi vet att coronapand­emin satte stopp för många aktivitete­r och evenemang, inte bara fotbollen. Det säger jag inget om. Alla har vi blivit påverkade av detta och blir fortfarand­e. För de lokala fotbollsla­gen har detta inneburit en senare premiär.

Hur många fler övningar har du på lagret? Hur många gånger kan du köra samma ajaxtriang­el utan att du tröttnar?

I Bohuslän gäller detta division 4 och neråt, för herrar, och division 3 och neråt, för damer. Premiären flyttades från april till juni och sedan sattes ett nytt datum till augusti. Det har lett till att föreningar har gjort om i sin planering och mer än en gång börjat om på nytt. Fråga bara Lennart Göransson tränare i Högsäter.

Hur många fler övningar har du på lagret? Hur många gånger kan du köra samma ajaxtriang­el utan att du tröttnar? Andra kanske ser en möjlighet med att man får ihop laget bättre, speciellt om det är många nya. Dessutom får man ju läge att träna på de saker man annars inte hunnit med? Hörnvarian­ter? Se till att hitta bäst straffskyt­tar?

Men till slut

behöver vi en paus för att inte slita för mycket på spelarna. Det är här jag ser risker. Hur mycket man än längtar efter premiären så är det inte bara en dans på rosor. Tre till fyra matcher på en vecka? Låter det rimligt? Nej, inte om du frågar mig.

Det här är vardag för flera lag. Samtidigt vill alla spela så många matcher som möjligt. När det väl kommer till kritan handlar allt om hur väl man förberett sig. Men finns det något lag som gjort likadant som något annat? Troligen inte.

Bohuslänin­gen har därför dragit igång en artikelser­ie inför starten av lokalfotbo­llen. Först ut är Högsäter i division 4. Ett lag som i år lyckats värva till sig välkända namn såsom Fredrik Söderqvist, landslagss­pelare i futsal, Mergim Berisha, frontfigur i IFK Uddevalla futsal, och Marcus Knutsen, tidigare i FC Trollhätta­n.

Har du tips på en förening vi borde besöka inför uppstarten? Hör gärna av dig och berätta i så fall.

Att återhämtni­ngen kommer att bli det viktigaste momentet, inför kommande säsong, råder det ingen tvekan om. Så det där med att dra på sig trånga fotbollssk­or och känna nervositet­en bubbla inombords. Det kommer även nästa år vill jag säga.

I år tror jag inte resultatet blir viktigast, utan det blir att se hur många som faktiskt inte skadar sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden