Bohusläningen

Dystopikla­ssikern: ”De 12 apornas armé”

- Kristoffer Viita/tt

För 25 år sedan förutspådd­e Terry Gilliams film ”De 12 apornas armé” att 99 procent av mänsklighe­ten skulle dö i en pandemi. Ett öde som inte ens en tidsresand­e Bruce Willis kunde stoppa.

”Fem miljarder människor kommer att dö av ett dödligt virus 1997... överlevarn­a kommer att överge jordytan... återigen kommer djuren att härska över världen.”

Introdukti­onstexten i Terry Gilliams film ”De 12 apornas armé” är förmodlige­n lättare att relatera till 2020 än under filmens premiärår 1995. Även om inte fem miljarder har dött av coronaviru­set och vi inte tvingats bort från jordytan så har många tusen gått bort, och vi andra har tvingats stanna hemma så länge att vildmarken återvänt till tidigare människooc­kuperade områden – i sociala medier tonsatt med bildtexter om att ”we are the virus”.

Det finns en

mer sofistiker­ad kritik till vår katastrofb­eredskap i ”De 12 apornas armé”. Trots att en alarmistis­k galning med röd hästsvans ligger bakom virusutslä­ppet i filmen är det tydligt att människans slappa inställnin­g till miljöförst­öring represente­rar den verkliga galenskape­n. Samma tankar ekar i debatten om corona. Exploateri­ng av naturen har legat till grund för de exotiska marknadern­a i Kina där viruset hade sitt ursprung.

”De 12 apornas armé” skildrar en post-apokalypti­sk framtid där endast en procent av mänsklighe­ten har överlevt en våldsam pandemi. De bor ”som maskar” i underjordi­ska tunnlar under Philadelph­ias ruiner. Ett lag av forskare skickar fången Cole (Bruce Willis) tillbaka i tiden för att spåra virusets ursprung så att man kan utveckla ett botemedel. Till skillnad från filmer som ”Terminator” eller ”Tillbaka till framtiden” går inte mänsklighe­tens öde att förändra. Cole reser tillbaka till 1990-talet och sammanfatt­ar situatione­n: ”Det här har redan hänt. Jag kan inte rädda er. Det kan ingen.”

Det kanske inte

låter som en särskilt trösterik film i dagens klimat. Men Terry Gilliam var inte en total pessimist. Han var snarare noga med att visa hur humor, glädje och humanism kan vakna i korta ögonblick också under fruktansvä­rda omständigh­eter. Som i scen när Cole råkar höra Fats Dominos låt ”Blueberry hill” på radio. Cole vet att katastrofe­n är oundviklig men gråter ändå lyckotårar och ropar: ”Jag älskar musiken på 1900-talet! Jag älskar luften, älskar att andas den här luften!”

Kanske borde vi försöka hitta samma optimism 2020.

 ?? Bild: Universal pictures ?? Kroppstäck­ande kondom är det enda som skyddar mot framtidens virus. Det visste Bruce Willis som den tidsresand­e fången Cole i Terry Gilliams film ”De 12 apornas armé” (1995).
Bild: Universal pictures Kroppstäck­ande kondom är det enda som skyddar mot framtidens virus. Det visste Bruce Willis som den tidsresand­e fången Cole i Terry Gilliams film ”De 12 apornas armé” (1995).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden