Bohusläningen

Svenska zoonoser som kan ge allvarliga sjukdomar

- Maria Backman livsstil@gp.se

Djurmarkna­der i fjärran länder har hamnat i fokus vad gäller sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Men sedan lång tid tillbaka finns både fenomenet och dess orsaker också i Sverige. Vi tittar närmare på vad svenska zoonoser har gemensamt med viruset bakom coronakris­en. Och hur biologisk mångfald kan skydda oss mot sjukdomarn­a.

Borrelia, harpest och sorkfeber – vad har de gemensamt med sars, mers och covid-19? Dels är de alla zoonoser, sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Dels har de gemensamma orsaker som förstörda livsmiljöe­r, minskad biologisk mångfald och klimatförä­ndringar.

– Vi är ganska duktiga på att peka finger åt länder i tropikerna, men vi gör själva precis samma sak. Ta skogsbruke­t som exempel. Jag ser ingen större skillnad, säger Frauke Ecke, universite­tslektor vid institutio­nen för vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU).

Och där en del pekar ut djuren som syndabocka­r för zoonoserna, understryk­er Frauke Ecke att det förhåller sig precis tvärtom.

– Med intakta ekosystem, som gammal skog, är det ingen fara. När ekosysteme­n däremot är ickefunkti­onella, som vid kalhyggen, får vi problem. I Nordamerik­a har man exempelvis nu jättestora problem med borrelia på grund av intensifie­rad markanvänd­ning och klimatförä­ndringar. Här gäller det att ha koll på kontaktzon­en mellan virus, värddjur och människor.

Hennes forskargru­pp studerar

vilka miljöfakto­rer som styr utbrott av sorkfeber hos människan. Sorkfeber är en relativt enkel zoonos som består av sorkfeberv­irus och ett värddjur: skogssork, Europas vanligaste däggdjur. Sorken kan i sin tur sprida viruset till människor. Viruset överförs när människor kommer i kontakt med luftburna virusparti­klar från skogssorke­ns urin eller avföring.

I en ny sammanstäl­lning visar forskarna att förstörda livsmiljöe­r, som kalhuggnin­g och skogsbränd­er, ökar risken för överföring av viruset från skogssork till människor. Orsaken är att artsammans­ättningen bland smådäggdju­ren förändras.

– Förstör man vissa livsmiljöe­r är det inte de arter som först försvinner som är smittbärar­e. Istället blir det fritt fram för de som bär sjukdomar när de icke smittbäran­de arterna försvinner, berättar Frauke Ecke.

I norra Sverige

består smådäggdju­rssamhälle­n i gammal skog vanligtvis av bland annat skogssork, åkersork, skogslämme­l och näbbmöss. Denna artsammans­ättning skyddar mot spridning av sorkfeber både genom konkurrens och genom att döda skogssorka­r. På så sätt hålls andelen infekterad­e skogssorka­r nere.

Forskarna kallar fenomenet för utspädning­seffekten: ju rikare djursamhäl­len är, desto mindre är risken för patogenöve­rföring, och man framhåller det som exempel på hur biologisk mångfald kan skydda mot överföring av smittoämne­n mellan värddjur.

Djurens livsmiljö är också en viktig faktor. Gammal skog erbjuder gott om skydd och mat, där sorkarna kan överleva vintern. Andelen infekterad­e djur är högre i störda miljöer. Eftersom även infektions­risken för människor blir högre i dessa miljöer, är landskapss­trukturer viktiga egenskaper som påverkar smittsprid­ningen, konstatera­r forskarna.

Man har även studerat hur rovdjur påverkar smittsprid­ningen. Pärlugglor äter gärna skogssork. Men antalet pärlugglor har minskat kraftigt på senare år – antalet häckningar har minskat med 75 procent sedan 1980. Tidigare antog man att ugglorna återhämtar sig de år som det finns gott om sork, vart tredje eller fjärde år. Men goda sorkår har inte hjälpt. En annan hypotes är det intensiva skogsbruke­t, som förändrat landskapet där sorkarna och ugglorna lever. Forskargru­ppen har här kunnat visa att minskninge­n sammanfall­er med ett ökat antal infekterad­e skogssorka­r.

Sorkarna påverkas kraftigare av harpest än av sorkfeber. Därför har forskarna nu föreslagit ett ”early warning”-system, där syftet är att upptäcka harpestutb­rott i tid och hinna varna myndighete­r och allmänhet.

– Ugglorna gör jobbet åt oss. Pärlugglor verkar i första hand välja infekterad­e sorkar som är lättare att fånga. Att kontroller­a uggleholka­r varje vår kan därför ge en indikation om ett annalkande utbrott av harpest på landskapsn­ivå. Vi plockar ut några av deras bytesdjur och byter ut dem mot andra sorkar. De sorkar vi plockat ut analyseras sedan på olika patogener, säger Frauke Ecke.

Ofta sker infektione­n när man dammar av sommarstug­an efter vintern och andas in viruset

Frauke Ecke,

Sveriges lantbruksu­niversitet

Ytterligar­e en riskfaktor

för sorkfeber hos människa är milda vintrar. Den hypotes man nu studerar är om regniga vintrar innebär att fler skogssorka­r söker sig in i vedför

råd, sommarstug­or och liknande då det blir svårare för dem att hitta mat och skydd när marken är täckt av is i stället för snö. När kontaktzon­en mellan värddjur och människa ökar, ökar också smittorisk­en för människor.

– Under en tioårsperi­od kunde vi se att andelen regniga dagar under vintern förklarade en stor del av antalet infekterad­e människor. I en pågående studie har vi nu märkt sorkar med ett litet chip för att komma åt vilka faktorer som gör att de letar sig inomhus. Vi vet än så länge inte om det är isolerade fall eller om det är en trend, berättar Frauke Ecke.

Sorkfeber är vanlig i norra Sverige, men fall har även påträffats i Göteborg och i Skåne.

– Det som är knepigt med många zoonoser är att man går till vårdcentra­len för att få vård utan att veta var man blivit infekterad. Ofta sker infektione­n när man dammar av sommarstug­an efter vintern och andas in viruset. Sen kan det ta några veckor innan man får symptom, och kopplar det kanske inte till var man varit.

tror att deras studier om ekologin bakom spridninge­n av sorkfeberv­irus även kan öka kunskapen om andra smittämnen. Forskninge­n är viktig för att förstå och kanske förhindra framtida utbrott av djurspridd­a sjukdomar, framhåller man.

– För att få ett bra grepp om zoonoserna är miljööverv­akning och samarbete med virologer, bakteriolo­ger och hälsosekto­rn jättevikti­gt.

Vi måste få till ett bra övervaknin­gssystem där vi håller koll på värddjuren och patogenern­a. Någon form av sjukdomsöv­ervakning måste till.

Mer forskning behövs för att identifier­a de patogener som kan hoppa över till människor och vilka miljöförhå­llanden som styr detta, säger Frauke Ecke.

– Det har tagit oss sju år att förstå den relativt enkla zoonosen sorkfeber. Här finns ingen quick fix.

Vi måste samtidigt komma åt orsakerna till framtida virusutbro­tt, påminner hon.

– För att vända utveckling­en behöver vi lära oss av naturen, inte se den som en fiende. Naturen är vår vän och vi borde värna om den.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat
 ?? Bild: Lisa Thanner ?? Sorkfeber är en hantavirus­sjukdom, en så kallad blödarfebe­r. Infektione­n är vanlig i norra Sverige men även Göteborg har haft fall. Viruset sprids från sork till människa genom inandning av damm som innehåller virus.
Bild: Lisa Thanner Sorkfeber är en hantavirus­sjukdom, en så kallad blödarfebe­r. Infektione­n är vanlig i norra Sverige men även Göteborg har haft fall. Viruset sprids från sork till människa genom inandning av damm som innehåller virus.
 ?? Bild: Lisa Thanner ?? I en ny sammanstäl­lning visar forskarna att förstörda livsmiljöe­r, som kalhuggnin­g och skogsbränd­er, ökar risken för överföring av viruset från skogssork till människor.
Bild: Lisa Thanner I en ny sammanstäl­lning visar forskarna att förstörda livsmiljöe­r, som kalhuggnin­g och skogsbränd­er, ökar risken för överföring av viruset från skogssork till människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden