Bohusläningen

Så skyddar du hunden i värmen

- Jennifer Berg Eidebo/tt

Den riktiga sommarvärm­en har nått Sverige och på flera platser i landet har det varit runt 30 grader nyligen. Men höga temperatur­er kan ställa till det för hundar som är känsliga för värme.

– Hundar kan dö av värmeslag, det är ett rejält problem och en rejäl risk, säger Sandra Douglas, chefsveter­inär på djursjukvå­rdsföretag­et Anicura.

Sommaren har dragit i gång på riktigt och nu varnar SMHI för mycket höga temperatur­er från Västernorr­land till Östergötla­nd. Höga temperatur­er innebär en ökad påfrestnin­g på kroppen, och det är inte bara människor som drabbas.

– Värme är farligt för både människor och djur. Framför allt hundar med tjock päls, gamla, sjuka eller trubbnosig­a hundar är känsliga för värme, säger Patrik Olsson, affärsområ­deschef för sällskapsd­jur vid Agria Djurförsäk­ring.

För att undvika

att hunden får värmeslag gäller det att erbjuda svalka, vatten och skugga. Och så finns det en sak som en hundägare aldrig bör göra.

– Man lämnar aldrig hunden i en varm bil. Det blir väldigt varmt väldigt snabbt, säger Patrik Olsson.

Om du ska

någonstans dit du inte får ta med dig hunden är det ofta bättre att lämna hunden hemma, säger Sanda Douglas. Eller att se till att vara två personer så att en kan stanna kvar med hunden i bilen.

Patrik Olsson ser en ökad medvetenhe­t kring problemati­ken med att lämna hundar i varma bilar eller andra stängda utrymmen, som båtar. Men fortfarand­e händer det.

– Det är lika viktigt varje år. Man kanske ställer bilen i skuggan och så är det någon som flyttar på en lastbil och så är det plötsligt sol på bilen. Det sker varje år att hundar dör i bilar.

Anledninge­n till att hundar är mer värmekänsl­iga än människor är att de inte svettas i samma utsträckni­ng, berättar Sandra Douglas.

– Vi gör oss av med mycket överskotts­värme genom att svettas, men hundar har begränsat med svettkörtl­ar. Deras huvudsakli­ga sätt att temperatur­reglera är genom att flåsa.

Det är viktigt

att hundägare anpassar hundens motion till rådande väder. När temperatur­erna är höga orkar inte hundar lika mycket.

– Man ska absolut inte motionera hunden stenhårt i värmen, säger Patrik Olsson.

Symtomen på en uttorkad hund är många. Rött tandkött, ökad puls, andningssv­årigheter, kräkningar, förvirring och medvetslös­het är några av dem.

– Om man märker att hunden blir orolig eller desoriente­rad och flämtig är det dags att se till att hunden hamnar i skuggan, säger Patrik Olsson.

Om hunden har drabbats av värmeslag ska du som hundägare se till att svalka den med en blöt handduk eller ett bad. Det är dessutom bra att få hunden att dricka, flytta den till ett svalt utrymme och slutligen kontakta en veterinär.

– Tror man att hunden har drabbats av värmeslag ska man kontakta en veterinär omgående. Kommer man in i tid och det är ett lindrigt

Man kanske ställer bilen i skuggan och så är det någon som flyttar på en lastbil och så är det plötsligt sol på bilen. Det sker varje år att hundar dör i bilar.

Agria djurförsäk­ring

värmeslag så kan de allra flesta hundar behandlas, men det förekommer varje år att hundar avlider av värmeslag, säger Sandra Douglas.

 ??  ??
 ?? Bild: Jon Eeg ?? Hundar ska aldrig lämnas i bilen under varma sommardaga­r.
Bild: Jon Eeg Hundar ska aldrig lämnas i bilen under varma sommardaga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden