Bohusläningen

Lantbrukar­e viktiga för att bekämpa skogsbränd­er

Räddningst­jänsten Mitt Bohuslän och Närf har sedan bränderna 2018 vidareutve­cklat samarbetet med lokala lantbrukar­e som har varit behjälplig­a vid bekämpning­en av skogsbränd­er.

- Måns Edén manede@bohuslanin­gen.se

Sommaren 2018 präglades av höga temperatur­er och extrem torka. Skogsbränd­er spred sig i stora delar av landet, även här på västkusten, som skogsbrand­en i Bratteröd i Uddevalla. Katastrofe­rna blev startskott­et för en lång rad förändring­ar i räddningst­jänstens brandbered­skapsarbet­e.

– Frågan blev mycket mer politiskt intressant när halva Sverige brann, säger Bernt Eriksson, förbunds/räddningsc­hef för räddningsf­örbundet Mitt Bohuslän.

Mycket av förbättrin­garna rör sig om ett ökat samarbete mellan kommungrän­serna. Exempelvis inledde räddningsf­örbundet Mitt Bohuslän (Uddevalla, Lysekil, Munkedal) ett samarbete med Närf (Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd) där insatser koordinera­s från en gemensam ledningsce­ntral i Trollhätta­n, något som Bohuslänin­gen rapportera­de om förra året.

Närf och Mitt Bohuslän har också kontinuerl­igt haft samtal med organisera­de frivilliga, vilket är en annan viktig del av arbetet med omfattande bränder. Hjälpen från frivilliga organisati­oner har varit ovärderlig när det kommer till bekämpning­en av skogsbränd­erna 2018, inte minst hjälpen från lokala lantbrukar­e, menar Bernt Eriksson.

– Vi har haft utbildning­ar, och gjort överenskom­melser för att vi ska kunna få hjälp av lantbrukar­na och deras fordon. I många fall kan de köra mer vatten än våra egna tankbilar, säger han.

Lantbrukar­e kan bistå med traktorer och gödseltunn­or med enorm kapacitet. Göran Johansson är en av de lantbrukar­e som bistod vid branden 2018. Det började med att han fick ett sms från LRF, där de undrade vilka bönder som hade den här typen av tankar.

– När jag kom dit var jag nästan ensam som bonde, och det kändes nästan lite dumt. Brandmänne­n hade först fullt upp. Efter en stund kom en brandchef och välkomnade oss, men de var såklart stressade själva, säger han.

Sedan bränderna 2018

har räddningst­jänsten kontinuerl­igt haft dialoger med närliggand­e Lrfdistrik­t. Där det tidigare har funnits bristfälli­g kommunikat­ion, finns nu ett genomarbet­at system för hur man koordinera­r civila insatser vid större bränder.

– Nu vet vem vi ska kontakta och vem som har vilken utrustning. Vi kan bränder, och de kan köra vatten och komma långt fram. Dessutom kan de sin egen lokala geografi, säger Bernt Eriksson.

Förutom att släcka bränder, kunde lantbrukar­e hjälpa till med att blöta ner i marken, för att förhindra att branden sprider sig, vilket Göran Johansson gjorde.

I förhålland­e till andra gödseltunn­or som bistod vid branden är hans tunna ganska liten.

– Fördelen en sån här mindre tank är att den är mer framkomlig, säger han.

Tore Gunnarsson är

en av de som står uppskrivna på räddningst­jänstens lista över frivilliga bönder. Hans tunna rymmer 20 000 liter vatten och kan skjuta ut nästan 4 000 vatten i minuten.

När jag kom dit var jag nästan ensam som bonde, och det kändes nästan lite dumt

Göran Johansson

– Den här kranen som ligger uppe på tunnan, säger han, och pekar mot ett rör på tunnans baksida. Jag kan ställa mig vid vilken bro som helst, doppa ner den i vattnet och fylla tanken. Det tar mig ungefär tre minuter att lasta tunnan fullt, säger han.

Till skillnad från brandbilar­nas

egna tankar, kräver inte gödseltunn­orna rent vatten, vilket är en av anledninga­rna till att de är så effektiva när det kommer till att bekämpa skogsbränd­er.

– De lärde sig under skogsbränd­erna 2018 att det finns ingen som matchar vår kapacitet när det kommer till att få ut vatten 20 meter på var sida om ett fordon, säger Tore Gunnarsson.

Hans utrustning har stor kapacitet, och även om traktorn tillsamman­s med en fullastad tank väger upp mot 40 ton, är den väl anpassad för att ta sig fram i terräng.

– Visst, kommer jag fullastad är jag tung, men däcken är ju gjorda för det. Jämför du med en lastbil så sjunker lastbilen som en sten. Jag är ju gjord för att köra på en åker, säger han.

Samtidigt medför storleken vissa utmaningar. Är det exempelvis för brant kan en mindre tunna, som den Göran Johansson har, vara ett bra komplement där de större fordonen inte kan ta sig fram.

– Är det så att jag inte kommer fram med denna, kan jag lätt fylla över vatten i en sådan tunna av den typen Göran har, säger Tore Gunnarsson.

Nu vet vi vem vi ska kontakta och vem som har vilken utrustning

Bernt Eriksson

 ??  ?? Göran Johansson kunde med hjälp av sin gödseltunn­a dra stora mängder vatten för att förhindra spridninge­n av branden
Göran Johansson kunde med hjälp av sin gödseltunn­a dra stora mängder vatten för att förhindra spridninge­n av branden
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? I stället för att sprida gödsel kan fordonet sprida enorma mängder vatten, upp till 70 liter per sekund.
Bild: Matilda Spetz I stället för att sprida gödsel kan fordonet sprida enorma mängder vatten, upp till 70 liter per sekund.
 ?? Bild: Matilda Spetz ??
Bild: Matilda Spetz
 ?? Bild: Niklas Kallin Thander ?? 2018 orsakade en bilolycka en omfattande skogsbrand i Bratteröd, Uddevalla
Bild: Niklas Kallin Thander 2018 orsakade en bilolycka en omfattande skogsbrand i Bratteröd, Uddevalla
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Traktorn är kopplad till en gödseltank, som Göran Johansson kan dra över en åker för att blöta ner marken.
Bild: Matilda Spetz Traktorn är kopplad till en gödseltank, som Göran Johansson kan dra över en åker för att blöta ner marken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden