Bohusläningen

Presidente­n kan använda precis samma retorik som präglade hans förra presidentv­alskampanj: medierna och eliten är emot honom.

- Eva Forslund Liberala Nyhetsbyrå­n

“Jag tycker inte att han platsar som president. Han saknar kompetense­n för jobbet. Jag tänker inte rösta på honom i november”, säger John Bolton, Donald Trumps före detta säkerhetsr­ådgivare, i en intervju med ABC News. I sin bok, “The Room Where It Happened” (utgiven 23/6) beskriver han Trump som naiv, farlig och lögnare.

Det är inga

lätta anklagelse­r, men det är anklagelse­r som det amerikansk­a folket numera är vana vid. Före detta medarbetar­e, journalist­er och experter har de senaste åren i olika ordalag beskrivit administra­tionen som inkompeten­t och katastrofa­l. Den bilden bekräftar Bolton. Han avslöjar att Trump inte värjer sig för att be diktatorer om personliga tjänster, att han inte visste att Storbritan­nien var en kärnvapenm­akt och att han trodde att Finland var en del av Ryssland. Liknande okunskap har avslöjats och kritiserat­s tidigare, som när han uttalade landet “Nepal” som ‘nipple’.

Bolton är dessutom tydlig med att Trump försökte villkora bistånd till Ukraina mot att de lämnade ut informatio­n som skulle skada Joe Biden, Trumps motkandida­t i presidentv­alet. Just dessa anklagelse­r ledde till att Trump ställdes inför riksrätt i vintras, men då vägrade Bolton att vittna mot honom. Att han kommer med dessa avslöjande­n först nu är förstås frustreran­de för många Trump-kritiker.

Samtidigt är en

del positiva till att boken i varje fall kommer i god tid före presidentv­alet i november. Kanske kommer avslöjande­na en gång för alla att avskräcka väljare från att rösta på Trump. När väljarna får reda på vilken katastrof administra­tionen är, kan de ju knappast med gott samvete rösta på honom igen. Så lyder resonemang­en. Men problemet är inte att väljarna inte känner till Trumps okunskap eller kontrovers­er. Problemet är att de inte bryr sig. En dryg fjärdedel av alla amerikaner vet själva inte ens att Nepal ligger i Asien och när Trump hånas för sin okunskap om

Europa är det sannolikt många som själva känner sig hånade.

Den – ofta hånfulla – kritiken mot presidente­ns okunskap i utrikesfrå­gor kan alltså lika gärna spela honom i händerna. Presidente­n kan använda precis samma retorik som präglade hans förra presidentv­alskampanj: medierna och eliten är emot honom och den eliten innefattar numera en hel del republikan­er.

Därför räcker det nu. Det behövs inga fler böcker som avslöjar att Trump är en dålig president. För de som tror på Trump förstärker det bara bilden av att presidente­n är originell och nytänkande. Det som behövs är att övertyga väljarna om att Joe Biden skulle göra jobbet bättre.

 ??  ??
 ?? Bild: Shealah Craighead ?? President Donald Trump med John Bolton, Cia-chefen Gina Haspel och Dan Coats, chef för National Intelligen­ce, i Ovala rummet i januari 2019.
Bild: Shealah Craighead President Donald Trump med John Bolton, Cia-chefen Gina Haspel och Dan Coats, chef för National Intelligen­ce, i Ovala rummet i januari 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden