Bohusläningen

”Äldreomsor­gen ska inte agera sparbössa längre, den måste prioritera­s mycket högre framöver”

- Ann-christine Baar distriktso­rdförande SPF Seniorerna Bohusdistr­iktet

År efter år har det rapportera­ts om kommuners nedskärnin­gar i äldreomsor­gen, sällan om tillskott eller förbättrin­gar. Vi i SPF Seniorerna och andra har länge krävt förändring­ar, men inte mycket har hänt. Ingen kan längre blunda för verklighet­en. Coronapand­emin har tydligt visat på att bristerna är stora.

Äldreomsor­gen blir splittrad genom hög personalom­sättning, stress och kompetensb­rister. Enligt Socialstyr­elsens öppna jämförelse­r träffar äldre med hemtjänst från 13 till 17 olika personer under en tvåveckors­period.

I Strömstad träffar de äldre med hemtjänst 13 personer, i Sotenäs och Munkedal 17, i Tanum 14 och i Lysekil 15. För Uddevalla saknas uppgifter. Kvaliteten och tryggheten blir lidande för att inte tala om de smittorisk­er som dessa äldre utsätts för.

Både omsorgstag­are och anhöriga behöver bättre överblick över sin vård och omsorg – när, var och hur insatser ska utföras. I dag måste den enskilde och anhöriga ofta vara sin egen vårdsamord­nare.

Medicinsk kompetens saknas eller är bristfälli­g. För att den medicinska kompetense­n ska bli tillgängli­g och förbättras på särskilda boenden och i egna boenden, på ledningsni­vå och på golvet, måste våra kommuner och vår region ta ett större ansvar.

Bara 33 procent av de på särskilt boende i Lysekil anser att det är lätt att vid behov få kontakt med läkare, sjuksköter­ska eller omvårdnads­personal, i Uddevalla är det 48 procent, i Strömstad 49 procent och i Sotenäs, Munkedal och Tanum strax över 50 procent.

Staten måste ta större ansvar genom att skärpa Socialtjän­stlagen så att äldre får rätt till goda levnadsvil­lkor och införa nationella minimikrav på kvalitet i omsorgen.

En bred kriskommis­sion för svensk äldreomsor­g måste tillsättas. För att analysera dagens brister, snabbt agera för att förbättra situatione­n och komma med långsiktig­a lösningar.

Kriskommis­sioner måste också finnas lokalt och vår röst måste bli hörd i kommunala och regionala pensionärs­råd.

Äldreomsor­gen ska inte agera sparbössa längre, den måste prioritera­s mycket högre framöver. Personalen måste ha bättre arbetsvill­kor.

Det handlar om löner, heltidstjä­nster, mer inflytande över arbetet, mindre arbetslag, annan styrning och krav på kontinuerl­ig kompetensh­öjning. Gör jobben i vård och omsorg till de statusyrke­n de förtjänar.

 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? Äldreomsor­gen ska inte agera sparbössa längre, den måste prioritera­s mycket högre framöver. Personalen måste ha bättre arbetsvill­kor, skriver Ann-christine Baar, SPF Seniorerna Bohusdistr­iktet.
Bild: Jenny Ingemarsso­n Äldreomsor­gen ska inte agera sparbössa längre, den måste prioritera­s mycket högre framöver. Personalen måste ha bättre arbetsvill­kor, skriver Ann-christine Baar, SPF Seniorerna Bohusdistr­iktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden