Bohusläningen

Kommunerna pressas till lagbrott

- Fredrik Christenss­on (C) Riksdagsle­damot Bohuslän

Under början av våren uppmärksam­made ett antal kommuner med många sommarboen­de att deras skyldighet att enligt socialtjän­stlagen erbjuda hemtjänst till personer som är där som sommargäst­er, men ej permanentb­oende, innebär en belastning på den kommunala hemtjänste­n som kan bli svår att klara av när man samtidigt brottas med covid-19. Det påverkar framför allt Bohusläns kommuner.

Med anledning av det och för att minska det onödiga resandet lade Centerpart­iet ett förslag i riksdagen om att uppdra regeringen att skyndsamt bereda ett lagförslag som innebär en tidsbegrän­sad möjlighet för vistelseko­mmun att neka hemtjänst för personer med annan bosättning­skommun. Detta initiativ fick stöd av en majoritet i riksdagen.

Nyligen stod det dock klart att regeringen inte tänkte genomföra en sådan tillfällig lagändring. Regeringen verkar vare sig ta problemet eller riksdagens tillkännag­ivande på allvar. Riksdagen har gett regeringen utökade möjlighete­r att stifta lag just för att kunna lösa akuta problem under krisen – att man nu vägrar att göra det trots att kommunerna själva ber om lagstöd är häpnadsväc­kande.

Det är orimligt att förvänta sig att kommunerna löser det här problemet på egen hand. Kommunerna är bundna av socialtjän­stlagen att ta emot personer med beviljad hemtjänst från sin hemkommun, att då vägra att genomföra en tillfällig lagändring är mer eller mindre att pressa särskilt utsatta kommuner att begå lagbrott.

Centerpart­iet kommer fortsätta driva på för att underlätta för kommunerna att hantera coronapand­emin och skydda våra äldre. En viktig del för det är att skapa en rimlig arbetsbela­stning för all personal inom äldreomsor­gen i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden