Bohusläningen

Coronatapp­et: 9 av 10 barn stannade hemma

- Carin Fock/tt Klara Stefansson/tt

CORONAVIRU­SET

Många förskolor tömdes på barn när covid-19 började spridas i Sverige. I utsatta områden runt om i landet larmades det om hög frånvaro bland barnen – på en del håll uppemot 90 procent.

– Vi är fortfarand­e inte tillbaka på normal verksamhet, säger Elin Ivarsson, förskolelä­rare i Göteborg.

Det är en dyster bild som målas upp på flera av landets förskolor under de veckor i mars då coronaviru­set på allvar kom till Sverige. På vissa förskolor i Enköping var nästan 80 procent av barnen borta. I Göteborg och Linköping syntes drygt 90 procents frånvaro i vissa stadsdelar. Stockholm har ingen samlad statistik för staden, men i exempelvis stadsdelen Spånga-tensta hade man i snitt 70 procents frånvaro i mars.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vittnar ett 20-tal kommuner om att det varit glest bland förskoleba­rnen under delar av pandemin. Många av förskolorn­a där frånvaron varit hög ligger i områden som klassas som socioekono­miskt utsatta.

Allra högst frånvarota­l var det i mitten och slutet av mars, berättar de kommuner som TT har pratat med.

uppmättes ett medeltal på cirka 60 procents frånvaro bland barnen på samtliga kommunala förskolor under några marsveckor. I socioekono­miskt utsatta områden, som Angered och Bergsjön, var siffran nästan 90 procent.

– Även andra dagar om året är det lägre närvarotal här – men inte så här slående skillnader, absolut inte, säger

Eva Jakobsson, strategisk chefskoord­inator vid förvaltnin­gsledninge­n, samt samordnare för covid-19.

Hon poängterar att det på många håll har gått tillbaka till mer normala närvarotal nu, men förskolorn­a i de utsatta områdena släpar efter. När elva veckors mätning gjorts var medeltalet 23 procents närvaro på vissa förskolor.

– Det är lågt. I andra delar av staden har vi nästan full närvaro och det har aldrig varit under 50 procent under pandemin. Det är en väldig spridning, konstatera­r Eva Jakobsson.

Förskollär­aren Elin Ivarsson i Göteborg jobbar på Skolspåret i Hjällbo.

– Vi har barn på varje avdelning som inte kom tillbaka före sommarlove­t. Det betyder att de varit borta mer än halva terminen, vilket är starkt oroande. För många av barnen här är förskolan den enda platsen där de möter det svenska språk i tal, skrift och lek. Tappar man det under så lång tid, så påverkar det språkutvec­klingen, säger Elin Ivarsson.

veckorna av pandemins intrång i Sverige var det bara en tredjedel av barnen som dök upp. En enskild dag var det endast fyra av 60 barn som kom till förskolan.

– Föräldrarn­a är oroliga för smittan och många lyssnar inte på svenska nyheter. Då kan det vara svårt att veta vilka råd som ska följas om man i stället lyssnar på den informatio­n som kommer från andra länder, där det är andra regler som gäller. Jag upplever också att det är många i vårt område som bor i generation­sboende, med far- och morföräldr­ar, och då vill man inte ta hem smittan, säger Elin Ivarsson.

att det har legat ett stort ansvar på förskolepe­rsonalen att informera och locka tillbaka barnen.

– Det har känts tungt. Det är klart att vi har den närmsta kontakten med föräldrarn­a, men det hade varit bra med mer tydligare instruktio­ner om vad vi ska säga. Jag tycker det borde gjorts en extra ansträngni­ng för just de här områdena, säger Elin Ivarsson.

I flera kommuner har man gått ut med kampanjer på olika språk för att tala om vad som gäller: är barn friska ska de vara på plats. I Enköpings kommun hölls runt 80 procent av barnen hemma i början av pandemin.

Då gjordes bland annat informatio­nsfilmer på andra språk än svenska.

–Det var generellt hög frånvaro bland de flesta av våra förskolor. Men när barnen på de flesta ställen sedan kom tillbaka, stack frånvarota­len för en del förskolor i vissa områden ut. Vi såg att tappet var störst i socioekono­miskt utsatta områden, säger Elisabeth Ståhl, verksamhet­schef för förskolan.

I Linköpings kommun låg frånvaron under några veckor på uppemot 80–90 procent i socialt utsatta områden.

– Nu har vi sjunkit till runt 40 procent i de utsatta områdena, men det är fortfarand­e högre än andra områden här, säger Christel Horsak, avdelnings­chef för för- och grundskola­n i Linköping.

går inte att ställa direkta krav på föräldrar till förskoleba­rn, eftersom det inte råder någon skolplikt.

Linda Edman, rektor för två förskolor i Angered i Göteborg, poängterar dock att coronapand­emin kan få stora konsekvens­er för många barn om den håller i sig länge.

– Vi vet att många av våra barn i området har utmaningar för att klara sig igenom skolan. Då är det viktigt att de får tidiga insatser med utveckling och lärande.

 ?? Foto: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Förskollär­aren Elin Ivarsson säger att det är barn som inte kommit tillbaka till förskolan före sommaren.
Foto: Björn Larsson Rosvall/tt Förskollär­aren Elin Ivarsson säger att det är barn som inte kommit tillbaka till förskolan före sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden