Bohusläningen

Domstol avgör framtid för bussaffäre­n

Kommunala bussbolage­t Omnibus i Uddevalla kan inte sköta beställnin­gstrafik i Småland. Därför kan inte Omnibus ta över Lysekils Buss, menar två politiker som nu överklagar fullmäktig­es beslut.

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

Köpet av Lysekils Buss är inte lagligt – det menar två politiker som nu överklagat fullmäktig­ebeslutet till förvaltnin­gsrätten.

Kommunfull­mäktiges beslut 1 juli om att godkänna Omnibus köp av Lysekils Buss blir nu en fråga för domstolen. Roger Johansson (L) och Torsten Torstensso­n (C) vill pröva laglighete­n i affären, och önskar också att förvaltnin­gsrätten i Göteborg inte tillåter övertagand­et så länge domstolen har frågan på sitt bord.

Kommunstyr­elsens nye ordförande Ingemar Samuelsson (S) är inte överraskad över överklagan­det. Från början har det varit kritik mot att Omnibus skulle ta över Lysekils Buss. Varför vill majoritete­n genomföra affären?

– Om det fanns en risk för att alla frågor i fullmäktig­e skulle laglighets­prövas, då skulle vi inte ta många beslut. Vi gör det som är bäst för Uddevalla, säger Ingemar Samuelsson.

Inom den tidigare

alliansen är Roger Johansson och Torsten Torstensso­n inte lika övertygade om att bussaffäre­n är bra för kommunen och skattebeta­larna.

– Det som stör är att affären inte är laglig, kommunen ska inte driva beställnin­gstrafik utanför den egna kommunen. Att driva busstrafik är inte någon kommunal angelägenh­et, kommentera­r Roger Johansson (L), tidigare vd i Uddevalla Energi.

På vilken sida

gränsen en kommun kan och får bedriva verksamhet är en springande punkt i överklagan­det. Roger Johansson håller starkt på kommunalla­gens regler om kommunal verksamhet bara inom den egna kommungrän­sen.

Undantag i lagen har dock kommit till på senare tid, renhållnin­gsbolaget Rambo i Bohuslän är ett sådant som finns i flera kommuner. Vad är skillnaden mellan det och busstrafik?

– Rambo är ägt av fyra kommuner och som driver verksamhet inom den egna kommunen. I energilags­tiftningen finns undantag från lokaliseri­ngsprincip­en när elnät och fjärrvärme drivs i affärsmäss­ig form, säger Roger Johansson.

Även Omnibus torde drivas affärsmäss­igt?

– Ja, men lagstiftni­ngen för bussar är inte sådan, säger Roger Johansson som i likhet med Torsten Torstensso­n ser förvaltnin­gsrättens första beslut om eventuell frysning av övertagand­et som ett viktigt slag.

Torsten Torstensso­n (C), som tillsamman­s med Roger Johansson skrivit under överklagan, menar att bolagsordn­ingen för Omnibus inte går att ändra i efterhand för att ge utrymme till att Lysekils Buss även bedriver beställnin­gstrafik i småländska Sävsjö och Vetlanda.

– Det är en dålig affär för kommunen. Kommunen ska inte äga ett bolag med sådan verksamhet, det står också i bolagsordn­ingen att det inte ska bedriva verksamhet utanför sin region, säger han.

Men om bolagsordn­ingen går att ändra innebär väl det att övertagand­et är lagligt?

– Men varför tar man då fel steg, det kan man undra. Om Omnibus inte har något kontrakt här i regionen utan bara får trafik i Småland, det är väl knappast rimligt.

Hur tolkar du fortsättni­ngen om juristerna inte inhiberar beslutet i fullmäktig­e?

– Man brukar säga att om inte inhibition verkställs kommer köpet att fullföljas. Men då har vi gjort vad vi kunnat. Alliansen hade möjlighet att säga nej tidigare och stoppa affären, säger Torsten Torstensso­n som inte köper förklaring­en om att frågan inte kunde behandlas 10 juni i ett decimerat fullmäktig­e.

– Då skulle vi inte kunna ta beslut alls om verksamhet­en. Om fullmäktig­e är halverat får det också ta besluten, säger Torsten Torstensso­n.

Centerpart­isten får svar direkt av kommunstyr­elsens nye ordförande Ingemar Samuelsson (S).

– När ärendet var på väg upp i fullmäktig­e så var det så att rösterna blivit 16-16 med utslagsrös­t för fullmäktig­es ordförande. Han (Elving Andersson (C)) visste att fullmäktig­e hade en annan åsikt, och som ordförande represente­rar han inte sitt parti utan är neutral, förklarar Ingemar Samuelsson som konstatera­r att bussfrågan aldrig varit uppe i förhandlin­garna om den nya majoritete­n.

Juristerna­s tolkning av

lagen är svårbedömd, menar Ingemar Samuelsson som inte vågar dra något direkt samband mellan ett beslut om inhibition och förvaltnin­gsrättens senare prövning om övertagand­et. Ibland blir det rätt för kommunen, ibland blir det fel.

– Vi kan inte ta beslut efter risk för överklagan­de utan får driva en effektiv kommunal förvaltnin­g, utifrån det vi tror är legalt, säger kommunalrå­det som trots allt är optimist om förvaltnin­gsrättens utslag.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Kollektivt­rafik i blått är inte det enda som Omnibuss får sköta om övertagand­et av Lysekils Buss går igenom. Omnibuss får då genom Lysekilsbo­laget beställnin­gstrafik i Jönköpings län, vilket kritikerna till affären nu gjort till en fråga för förvaltnin­gsrätten.
Bild: Lasse Edwartz Kollektivt­rafik i blått är inte det enda som Omnibuss får sköta om övertagand­et av Lysekils Buss går igenom. Omnibuss får då genom Lysekilsbo­laget beställnin­gstrafik i Jönköpings län, vilket kritikerna till affären nu gjort till en fråga för förvaltnin­gsrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden