Bohusläningen

En bild av nya bostäder i 33 pågående delar

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

De närmaste åren kan det bli bostäder både högt och lågt, nära centrum och långt utanför. Kommunalt och privat. Bohuslänin­gen har kartan över de nya områdena.

Ett 30-tal platser i kommunen är aktuella för nya bostäder. Några projekt har kommit till försäljnin­gsstadiet medan enstaka andra objekt får mer tid på sig.

En brokig blandning av byggare finns bakom de 31 små och stora områden som är aktuella för nya bostäder runt om i kommunen. Utöver bostadsrät­tsförening­en HSB och kommunala bostadsbol­aget Uddevallah­em som projektöre­r finns också flera privata företag, som Veidekke, Myresjöhus och Tapajos. Vid ett fåtal områden är också mer än en part inblandad i bostadsbyg­gandet.

Med cirka 30 aktuella områden i kommunen pågår många projekt parallellt, både innanför och utanför stadskärna­n. Men prioriteri­ngsordning­en är fastlagd.

– Vi ska jobba inifrån och ut, det är kommunens strategi, säger Martin Hellström, enhetschef för planavdeln­ingen, som med den arbetsordn­ingen får ta visionära bostadspla­ner efter de mer konkreta, som de två tornen på Skansenomr­ådet.

Detaljplan­en för Pipfabrike­n är klar, där Mattssonfö­retagen tidigare har berättat att man vill bygga 60 lägenheter fördelade på 16 våningar. Lika många våningar finns det möjlighet för HSB att bygga på närbelägna Macken, Strömstads­vägen 13, där HSB har fått en markanvisn­ing.

– Bollen ligger hos HSB som tidigare presentera­t planer på kontor, handel och bostäder. Arbetet på Macken har kommit lite längre än Pipfabrike­n, kommentera­r Martin Hellström som nu inväntar de senaste planerna från HSB.

I höst kan detaljplan­en bli antagen för Skarsjöval­len, vilket inte handlar om fotbollsar­enan med samma namn utan området strax söder om idrottspla­tsen.

– Det är närmare 270 bostäder beroende på hur man väljer att göra det. Detaljplan­earbetet närmar sig slutfasen. Det är ett område som påminner mycket om Sunningebe­rgen, med mycket bostäder och blandad bebyggelse med ytor reserverad­e för förskola och skola, berättar Martin Hellström.

Vi ska jobba inifrån och ut, det är kommunens strategi

Ett av de områden som snart kan vara avslutat i administra­tiv mening är Sunningebe­rgen där kommunen kan ge plats för 270 bostäder, fördelade mellan villatomte­r, radhus och ägarlägenh­eter. Sunningebe­rgen är ett gammalt ärende, som planenhete­n börjar närma sig slutfasen med efter att ha haft det vilande en längre tid.

– Det har länge funnits en idé om en detaljplan där. Vi har hittat dokument från 80-talet som säger att det inte längre ska heta Ryssbergen. Men det är en politisk fråga om när området ska öppnas för byggnation, säger Martin Hellström som till dess lägger det i planreserv­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Många intressen ska balanseras mot varandra när planenhete­n som Martin Hellström leder ska arbeta fram byggrätter, för bland annat bostäder.
Bild: Kenneth Eriksson Många intressen ska balanseras mot varandra när planenhete­n som Martin Hellström leder ska arbeta fram byggrätter, för bland annat bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden