Bohusläningen

Sekelgamma­l flopp blir museum

Lahälla knottfabri­k fyller 100 år och blir museum. Här kan man se hur stenblock gick från berg till att bli knott, trots att fabriken inte var långlivad. ”Den gjorde ändå sitt jobb”, säger Lisa Börjesson Liljas.

- Alva Nyblom alvnyb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Lahälla knottfabri­k fyller 100 år. Och även om fabriken under sin tid var en flopp invigdes det under måndagen som ett arbetarmus­eum.

– Den gjorde ju ändå sitt jobb, säger Lisa Börjesson Liljas, guide under invigninge­n.

Det ser ut som ett ruckel. Hade det inte varit för folksamlin­gen hade det inte synts att det är invigning av arbetarmus­eet som är Lahälla knottfabri­k.

– Man ser tydliga svarta ränder på en sida av stenblocke­t. Ni amatörer, ursäkta mig, men ni ser dem inte, säger Mats Karlsson, som har jobbat som kranförare och lastbilsch­aufför i stenbrotte­t. Han har inte själv slagit sten, men har ”isa BÖ suttit och pratat med stenhuggar­na i många många år”.

Bakom själva knottfabri­ken – knott som i gatsten, inte som i ett småkryp som bits – står de två männen, omringade av människor som trots den hårda vinden är på plats. Christer Olsson, stenhuggar­e och egenföreta­gare, står och hugger stenblock till knott, medan Mats Karlsson berättar om historien bakom stenbrotte­t i Lahälla.

– Det här ljudet hörde man i varenda berg när man var liten, säger Mats Karlsson om det metalliska ljudet av hammaren mot mejseln och om den dova dunsen när stenen klyvs i tu.

Christer Olsson hugger först med vad som ser ut som grov mejsel och en hammare. Som om han följde en linje genom stenblocke­t, håller han mejseln mot stenen och slår till ovansidan med hammaren. Han följer linjen runtom blocket och sedan slår han till med en slägga. Stenen spricker som om den ville det.

” Man ser tydliga svarta ränder på en sida av stenblocke­t. Ni amatörer, ursäkta mig, men ni ser dem inte

Knottfabri­ken i Lahälla

är Sveriges enda kvarvarand­e. För en knottfabri­k är läget perfekt, med bra sten och djupränna precis nedanför, så att skepp kunde ligga för ankar i väntan på knotten. Stenbrotte­t har haft en stor betydelse för bygden och för människorn­a där, men fabriken blev en flopp. Den var nämligen bara verksam under två år.

– Hit till Lahälla kom stenindust­rin 1884, säger Mats Karlsson.

Stenbrotte­n hade alltså funnits ett tag när fabriken startades 1920. Efter att blocken blivit knott, åkte de rutschbana ner i en vagn på räls, som därefter tog lasten raka vägen ner till pråmarna och skeppen.

Stenen som fanns var bra, men fallhammar­en gjorde kvaliteten på knotten väldigt dålig, och fabriken lades ner.

– En stark trend är ju att folk vill uppleva sånt här unikt och gärna ha någon som själv jobbar med att hugga sten som kan berätta om det, säger Björn Ohlén, som jobbar med hur man kan göra platser som Lahälla knottfabri­k till ett resmål och locka turister.

– Det behövs ett lokalt engagemang, och det finns det ju verkligen här.

Ena kortsidan på det röda trähuset saknar nästan helt plank. I stället är väggen täckt med en blå presenning som försöker slita sig loss i stormen.

– Stenen togs från brotten, ner hit på planen. Här delades den i lämpliga stycken som fick åka på den här lilla rampen och sedan stod huggarna och matade in den under fallhammar­en, säger Lisa Börjesson Liljas, där hon står vid husets långsida.

Det står en

rostig maskin innanför väggen. Det är fallhammar­en, en av fyra som var aktiva för 100 år sedan. Innanför den finns två rännor i granit, en för de fina knotten och en för skrotstena­r. Skroten skickades till Sydamerika, eller användes för att bygga stabila vägar i brotten.

– De är byggda av skrotsten, det som vi står på här, och i brotten finns det vägar som är otroligt komplexa i uppbyggnad, med stora stenar i botten, skrotsten i mellanlagr­et och på toppen ligger det små skärvsten, berättar Lisa Börjesson Liljas.

– Maskinerna var inte så bra och fabriken var inte igång särskilt länge. Men den gjorde ju ändå sitt jobb, så att säga.

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Christer Olsson hugger sten till knott.
Bild: Matilda Spetz Christer Olsson hugger sten till knott.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Christer Olsson hugger knott.
Bild: Matilda Spetz Christer Olsson hugger knott.
 ??  ?? Stenhuggar­e Christer Olsson och Mats Karlsson visar hur sten huggs till knott.
Stenhuggar­e Christer Olsson och Mats Karlsson visar hur sten huggs till knott.
 ??  ?? Här nere fanns förr en räls.
Här nere fanns förr en räls.
 ??  ?? Björn Ohlén vid fallhammar­en.
Björn Ohlén vid fallhammar­en.
 ??  ?? Lisa Börjesson Liljas guidar.
Lisa Börjesson Liljas guidar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden