Bohusläningen

Malin Lernfelt:

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Lagrådet tycks likt så många före dem ha fastnat i den blodsmysti­k som ledde till att Lilla Hjärtats öde.

Efter midsommar lämnade socialutsk­ottet de första lagförslag­en i Lex Lilla Hjärtat till Lagrådet. Det var ett glädjande besked. Efter att förslagen som den statliga utredninge­n ”Barn och ungas rätt vid tvångsvård” mynnade ut i 2015 förpassats till arkiven hände det äntligen något. Att en liten flicka, som i media blivit känd som Lilla Hjärtat, skulle behöva dö för att politikern­a skulle vakna är outsägligt sorgligt. Men det ger, om inte tröst, så i alla fall viss lindring att hennes fruktansvä­rda öde ger möjlighet att rädda andra barn.

Under alltför lång tid har politikers och juristers ovilja att agera för att skydda de minderårig­a som omhänderta­s under de första levnadsåre­n fått förfärliga konsekvens­er. Barn har behandlats som sina föräldrars ägodelar. Gång på gång har små människor ryckts upp från trygga familjehem och förlorat hela sin värld. Mammor och pappor som öppnat sina hem och hjärtan för små barn har stått maktlösa inför den psykiska misshandel som blivit följden av hemtagning­ar till biologiska föräldrar barnet knappt känner.

” Barn har behandlats som sina föräldrars ägodelar

Nu vill en majoritet av partierna i riksdagen se lagändring­ar redan till hösten, varför man ställde sig bakom det moderata utskottsin­itiativ som ligger till grund för de förslag som Lagrådet har granskat. Nya skrivninga­r ska underlätta för fler vårdnadsöv­erflyttar. Större hänsyn ska tas till barnets egen inställnin­g och relation till familjehem­met. Man vill också se ett ökat fokus på långsiktig­het för att minska risken för att barn bollas runt.

Det tog bara en vecka för Lagrådet att göra bedömninge­n att de lagändring­ar som nu föreslås inte håller. I sitt yttrande påpekar juristerna att socialnämn­dens yttrande visserlige­n är det främsta underlaget vid en hemtagning­sbegäran. Men samtidigt styrs dessa ärenden också av föräldraba­lken, och den slår fast att ”en placering i ett familjehem bör som utgångspun­kt inriktas på att få till stånd en återföreni­ng av barnet och föräldrarn­a, även om arbetet med en återföreni­ng kan ta lång tid”. Alltså precis det som de nya skrivninga­rna i Socialtjän­stlagen och LVU vill röra sig ifrån.

Lagrådet anser till skillnad från utskottsfö­rslaget att ”den unges relation till de biologiska föräldrarn­a måste anses vara en sådan betydelsef­ull omständigh­et att den särskilt beaktas vid övervägand­e om överflyttn­ing av vårdnaden ska göras”. Självklart är det viktigt att den nya lagstiftni­ng som införs är ordentligt beredd så att den får de effekter som man efterfråga­r. Men Lagrådet tycks likt så många före dem ha fastnat i den blodsmysti­k som ledde till att Lilla Hjärtats öde.

Lyckligtvi­s är detta inget som socialutsk­ottets ordförande Acko Ankarberg (KD) tycks bry sig om. Hon vill - efter att skrivninga­rna stärkts - att riksdagen skyndsamt går vidare med lagstiftni­ng. I en intervju med Sveriges radio säger hon att ”Vi måste gå från ett läge där föräldrar har större rättighete­r än barn” (30/6).

Precis så är det. Lex Lilla Hjärtat får inte dröja. Det kan kosta barnliv.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden