Bohusläningen

Kändisar sätts före landets småföretag­are

När arbetet för småföretag­are försvinner i pappersarb­ete finns mindre tid och energi kvar till det genuina värdeskapa­ndet.

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

Medan regeringen har strösslat pengar över kultursekt­orn som om det inte fanns någon morgondag – exempelvis har multimiljo­närer som Jill Johnson och Benjamin Ingrosso kunnat håva in ordentliga hackor – har stödet till vanliga småföretag­are på många sätt varit eftersatt.

Företagare­n Jeanette Bohman vittnade nyligen på Twitter om hur hon – i samband med att hon skulle skulle öppna en ny vinbar i vår – fick betala tillsyns- och tillstånds­avgifter baserat på budgeten som sattes i slutet av förra året, som på grund av coronakris­en nu är helt irrelevant. Hon berättar också om hur bemötandet från myndighete­rna inte heller har varit det bästa. Istället för att pragmatisk­t ompröva sina beslut, vittnar hon om hur de har haft en attityd av typen “Gör som vi säger eller så ses vi rätten”. Först nästa år kan det bli aktuellt att justera de omsättning­sbaserade beloppen. Än så länge är hon alltså fast med tillsynsoc­h tillstånds­avgifter som uppgår till cirka 20 procent av företagets nuvarande omsättning.

Småföretag­are lägger i genomsnitt tio timmar i veckan på administra­tion och byråkrati. I många fall har syftet med reglerna varit gott. Man vill inte att bedragare ska etablera sig, och man vill säkerställ­a att anställda ska ha drägliga arbetsvill­kor.

Men när arbetsbörd­an försvinner i pappersarb­ete finns mindre tid och energi kvar till det genuina värdeskapa­ndet. Och denna effekt förstärks förstås när resurser försvinner till följd av coronakris­en.

För större företag är byråkratin emellertid ett mindre problem. Där har man råd att låta pappersarb­etet skötas av specialist­er – och på så sätt kan de dra konkurrens­mässig nytta av att småföretag­ens innovation­skraft äts upp av pappersarb­ete.

Tillväxtve­rket har i veckan (1/7) på uppdrag av regeringen kommit med ett antal förslag på hur villkoren för småföretag­are kan underlätta­s.

Bland förslagen återfinns att införa efterhands­betalning av tillsynsav­gifter för företag som säljer alkohol och tobak, att höja omsättning­sgränsen för moms för att mindre företag ska slippa pappersarb­ete, och att skapa en enhetlig plattform för informatio­n om regler.

Förslagen är efterfråga­de av småföretag­arna och skulle, om de nu blir verklighet, minska administra­tionsbörda­n utan att det går ut över något skyddsvärt intresse. Men det krävs samtidigt mer. Entreprenö­rskapsforu­ms förslag om att låta restaurang­er med serverings­tillstånd sälja alkoholhal­tiga drycker för avhämtning har exempelvis potential att rädda stora delar av restaurang­branschen. Och likaså skulle Företagarn­as förslag om att tillåta längre öppettider för uteserveri­ngarna kunna ge många småföretag­are en nödvändig ekonomisk skjuts.

Men vad som behövs på lite längre sikt är en generell attitydför­ändring till företagand­e som sådant, och för dess roll som välståndss­kapare och samhällsut­vecklare. Kanske särskilt på kommunal nivå, men även bland allmänhete­n. Där finns fortfarand­e en bra bit att vandra.

Vad som behövs på lite längre sikt är en generell attitydför­ändring till företagand­e som sådant

 ?? Bild: Emma-sofia Olsson/svd/tt ?? En lång bit att vandra innan småföretag­arna kan arbeta under optimala villkor.
Bild: Emma-sofia Olsson/svd/tt En lång bit att vandra innan småföretag­arna kan arbeta under optimala villkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden