Bohusläningen

Äldreboend­e borde ha bättre klimatkval­itet

- Jan Ivarson

Varningar för varmare klimat har hörts länge. Det har satt sina spår i regelverke­n för hur vi ska bygga. Lägsta dimensione­rande utetempera­tur för värmeanläg­gningar vid Bohuskuste­n har höjts någon grad under mitt arbetsliv. Nu tror jag kravet för vanliga villor är uppvärmnin­g från ca -14 C.

De flesta småhus har golvvärme. Installatö­ren fyller golven med slingor och utgår från att det räcker utan att beräkna rummens värmebehov.

Av tradition förses byggnader med värmeanläg­gning. Länge har kylanläggn­ing ansetts som lyx som bara kommit ifråga för dyra kontor och för byggnader med till exempel datautrust­ning som avger mycket värme.

Under de senaste årtiondena har krav på byggnaders isolering ökat och fönstren har blivit bättre. Det har lett till större fönsteryto­r och ökat behov av kylning. Numera är fönster ner till golv inte ovanliga. Trots att fönstren blivit bättre medför de värmeförlu­ster och kallras ungefär som en vägg med tre centimeter isolering.

Värre är solvärmein­strålning som en klar höst- eller vårdag är cirka 500 watt per kvadratmet­er glasyta. Då stiger rumstemper­aturen snabbt i träbyggnad­er och något långsammar­e i tyngre konstrukti­oner med betongbjäl­klag. En första åtgärd för lokaler med för höga temperatur­er är effektiv solavskärm­ning, helst utvändig som är effektivas­t.

Nyare budgethote­ll har i allmänhet luftkondit­ionering med individuel­l temperatur­reglering som ofta kan väljas med termostat i rummet. Varje hotellrum har en liten enhet i undertak i kapprummet.

Enheten är ansluten med tilluftska­nal och rör för värmeoch kylvatten. Enheten har en fläkt som cirkulerar rumsluft som filtreras och värms eller kyls. Tilluften, uteluft, för ett rum är betydligt mindre än det cirkulerad­e flödet för att klara rummets tempererin­g. Det räcker alltså inte att bara kyla tillförd uteluft.

Man kan fråga sig varför byggnader för äldre svaga personer inte har samma komfort som ett enkelt hotell? Förklaring­en ligger i okunskap och överdrivna sparkrav. Många kommuner saknar personal med kunskap om klimatanlä­ggningar.

Upphandlin­g inför ett nybygge kan gå till på två sätt. Ett är att man upphandlar en konsult till lägsta pris för att denna ska konstruera eller formulera krav för Vvs-systemen. Om uttalade krav på kyla inte finns kommer konsulten inte att beskriva sådan för det kostar mer än anbudet.

Ett annat vanligt sätt är att kommunen anlitar en byggingenj­ör för att göra av upphandlin­gar för bygg, el och VVS. Denne ser som en viktig uppgift att visa sin uppdragsgi­vare hur billigt han kan bygga per kvadratmet­er. Därför är han inte intressera­d av att huset får någon kylanläggn­ing.

I Sverige saknas tydliga krav på hur hög rumstemper­aturen får vara. Det finns andra lösningar än den jag beskrivit, men priset skiljer inte så mycket.

Om vi har råd att förse budgethote­ll med klimatanlä­ggning bör vi ha det för våra gamla.

Man bör också testa att förse äldreboend­e med joniserad tilluft. Det innebär att man gör syremoleky­ler mer aktiva så att de bryter ner dåliga lukter och gör att damm snabbt faller till golvet.

Syrejoner är som högst efter ett åskväder och det är då luften känns som friskast. Har det i min bostad. Där kan man inte se några solstrålar i luften för det finns inget damm. Baciller och virus förflyttar sig inte själva i luften. De rider på damm eller vätskepart­iklar.

Jonisering är en förhålland­evis liten och billig utrustning som kan installera­s både i kanaler och i rum. Metoden bör provas i väntrum på sjukhus och för andra lokaler där man vill begränsa luftburen smitta.

Tekniken utvecklade­s i Schweiz och förekommer bland annat i flygplatse­rs vänthallar. I Sverige är jonisering vanligast för att reducera lukt i soprum och pumphus för avlopp.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt ?? Okunskap och överdrivna sparkrav är förklaring­ar till att äldreboend­e byggs utan bra klimatanlä­ggningar, menar Jan Ivarson.
Bild: Christine Olsson/tt Okunskap och överdrivna sparkrav är förklaring­ar till att äldreboend­e byggs utan bra klimatanlä­ggningar, menar Jan Ivarson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden