Bohusläningen

Krisen kan bli en vändpunkt mot tanken på evig tillväxt

- Sture Boström Uddevalla

Nu har det vänt. Jordaxelns lutning mot vår moderstjär­na solen avtar alltmer, men midsommarn­attens dofter och färger dröjer sig ännu kvar, och regnet ger naturen liv och förnyad skönhet. Fast ändå är inget sig riktigt likt.

Vi människor är flockvarel­ser, helt beroende av varandra, och dagens ”sociala distanseri­ng” känns jobbig. Inför denna pandemi står vi, trots vår upplysta tid, märkligt yrvakna och rådvilla. Vi famlar i det ovetbara och det okontrolle­rbara likt vilsna barn.

I dessa kristider väcks dessutom moraliska och existentie­lla frågor. Hur mycket, eller lite, är vi beredda att offra för att rädda enskilda människoli­v? Hur mycket, eller lite, är vi beredda att offra för att rädda vår planet undan det värsta klimatscen­ariot? Svåra frågor utan givna svar.

Vilket ljus kommer vi att skåda när vi tagit oss igenom denna pandemitun­nel? Har vi kommit närmare varandra eller har klyftorna ökat mellan olika grupper?

Har vi lärt oss något, eller får vi en återgång till det ”normala” med ständig tillväxt av vår konsumtion och en ständigt ökande förbrännin­g av fossila bränsle? Kommer vi därmed fortsätta att obönhörlig­t bädda för en monumental ekologisk katastrof för allt liv på vår planet, för våra samhällen och vår kultur?

I de rika västländer­na ges sysselsätt­ning med ökad tillväxt högsta prioritet och nödvändiga, radikala klimatåtgä­rder ses oftast som ett hot mot dessa mål. Rovkapital­ismen lär oss att ringakta det värdefulla och högakta det värdelösa. När nu vår livsstil och vår jord inte längre går att förena, kommer världen därför att bli en mycket farligare plats att leva i.

Ska denna pandemi svetsa oss samman, eller leda till nationalis­tisk isolering?

Viruset själv väljer sina människokr­oppar för att reproducer­a sig, oberoende av klass- och kulturell tillhörigh­et. Vi borde nu ta tillfället i akt att mötas i konstrukti­va samtal med utgångspun­kt från allt vi har gemensamt – våra kroppars skörhet, vår existentie­lla utsatthet, och vår kärlek till livet, till varandra och allt levande.

Vi bör inse vår brist på säkerhet och entydiga svar och närma oss kriserna med ödmjukhet och lyhördhet. Och vi bör ta till oss det enkla och det självklara, att en evig tillväxt är en omöjlighet på en ändlig planet, och ta konsekvens­erna av denna insikt.

Detta kan förhoppnin­gsvis bli det bestående goda med denna pandemi, att den får bli den vändpunkt som världen länge har behövt.

Detta är var jag tror mig höra i strandskat­ans rop i sommarnatt­en från havsviken nedanför mig, med sitt ängsliga ”tja-tja-pjuuu, tja-tja-pjuuu Omvänd er. Tänk nytt.

Har vi lärt oss något, eller får vi en återgång till det ’normala’

 ?? Bild: Hasse Holmberg ?? Detta är var jag tror mig höra i strandskat­ans rop i sommarnatt­en från havsviken nedanför mig, med sitt ängsliga ”tja-tja-pjuuu, tja-tja-pjuuu Omvänd er. Tänk nytt, skriver Sture Boström, Uddevalla.
Bild: Hasse Holmberg Detta är var jag tror mig höra i strandskat­ans rop i sommarnatt­en från havsviken nedanför mig, med sitt ängsliga ”tja-tja-pjuuu, tja-tja-pjuuu Omvänd er. Tänk nytt, skriver Sture Boström, Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden