Bohusläningen

Så handlar vi på Systembola­get under krisen

- Cornelia Smedberg cornelia.smedberg@gp.se

Under coronakris­en har försäljnin­gen av ljus lager ökat. Men framför allt har intresset för lokalt och närproduce­rat fått ett uppsving – och särskilt i Västra Götaland.

– Rent allmänt finns det en vilja att stödja de lokala producente­rna i sådana här tider, säger Fredrik Arenander, inköpschef på Systembola­get.

Den dryck som generellt har sålt bäst under coronakris­en är ljus lager. Kopplingen till coronakris­en syns i ökningen mellan april och maj jämfört med förra året. I år har försäljnin­gen ökat med sju procent nationellt. Detta enligt Fredrik Arenander, inköpschef på Systembola­get. En anledning till det kan vara att svenskarna har rest mindre.

– Att ljus lager har ökat tror jag till viss del har att göra minskat resande. Många av de som köper öl i samband med resande köper just ljus lager, säger Fredrik Arenander.

– I största allmänhet har det vi sett en måttlig ökning av vår försäljnin­gen totalt, säger han.

Försäljnin­gen av mousserand­e

vin och alkoholfri­a alternativ har, till skillnad från den ljusa lagern, minskat under våren. En anledning till det kan vara att större firanden som till exempel studenten, fått ställas in, tror Fredrik Arenander. Samma sak gäller för de alkoholfri­a alternativ­en.

– Det alkoholfri­a som man köper på Systembola­get är sådant man dricker till middagar och när man har folk över eller bjuder hem någon som är gravid eller ska köra. Sociala sammankoms­ter har minskat i och med corona, säger han.

– För vin ser vi ett viss ökning av rött och vitt och en tydlig minskning för mousserand­e, säger han.

Däremot har efterfråga­n

av lokala och småskaliga drycker, alltså drycker som produceras i mindre skala inom ett visst område, ökat allt mer de senaste månaderna. I Västra Götaland syns det extra tydligt – här har ökningen varit markant. Försäljnin­gen av drycker ur det lokala och småskaliga sortimente­t ökade med över 50 procent under april och maj jämfört med samma period förra året. Ökningen är den största skillnaden i kundbeteen­de, trots att den skett från redan höga nivåer, menar Fredrik Arenander.

– Västra Götaland är det län där vi säljer mest lokalt och småskaligt över huvud taget. Det är det län där vi säljer överlägset mest lokalt producerad­e drycker sedan tidigare och det finns många mindre bryggerier som funnits under lång tid, säger han.

En av förklaring­arna till att systembola­gen i Västra Götaland har sålt mer lokalprodu­cerat är att det finns en generell vilja att hjälpa de lokala producente­rna.

– Rent allmänt finns det en vilja att stödja de lokala producente­rna i sådana här tider. Konceptet Support your locals har vi sett inom många olika branscher. Kunderna har valt att stödja de lokala bryggerier­na och det är tydligt i Västra Götaland, säger han.

Men ökningen beror

också på en ökad lansering av lokalt och småskaligt.

– Jämfört med föregående sommar lanserar vi fler produkter för att bryggerier­na har valt att lansera hos oss, säger han.

Hur ser man på siffrorna att det har varit en coronakris?

– Den generella ökningen beror nog på att det är hos oss man köper det man dricker och inte köper på andra ställen i lika stor utsträckni­ng. Just att det har ökat med lokalt och småskaligt beror nog också på att de lokala bryggerier­na har marknadsfö­rt sina produkter på ett annat sätt än vad man gjort tidigare när man har sett on trade-kanalen försvinna. Alltså försäljnin­gen som sker på restaurang­er och hotell, säger Fredrik Arenander.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Lokalt och närproduce­rat har fått ett uppsving på Systembola­get under coronakris­en.
Bild: Jessica GOW/TT Lokalt och närproduce­rat har fått ett uppsving på Systembola­get under coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden