Bohusläningen

Minskad turism slår hårt mot lokala bryggeriet

- Måns Edén manede@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Grebbestad bryggeri har tappat över hälften av sin försäljnin­g under coronapand­emin, medan Systembola­gets försäljnin­g av närproduce­rad öl har sett en ökning i regionen generellt.

– Vi har haft det jättetufft sedan krisen startade, säger ägaren Ola Jonsson.

Generellt sett har coronapand­emin fört med sig en ökning av försäljnin­g av ljus lager, framförall­t när det gäller lokalprodu­cerade produkter, enligt Systembola­get. Trenden ska vara extra tydlig i Västra Götaland, men för Grebbestad bryggeri ser situatione­n annorlunda ut. Minskad turism, både inhemsk och utländsk, har slagit hårt mot bryggeriet­s försäljnin­g, berättar Ola Jonsson, som är ensam ägare av bryggeriet.

– Vi har haft det jättetufft sedan krisen startade. Vi har tappat över hälften av vår försäljnin­g, säger han.

Även om Systembola­gets

försäljnin­g av närproduce­rad öl generellt sett har gått upp i regionen under pandemin finns flera faktorer som försvårar situatione­n för Grebbestad bryggeri. Försäljnin­gen är bland annat beroende av att människor åker till sina sommarstug­or. Dessutom har försäljnin­gen till norska turister stannat upp helt, vilket tidigare har stått för en väsentlig del av bryggeriet­s omsättning.

– Jag kan tänka mig att det är enklare för bryggerier som har en starkare ställning i Göteborgso­mrådet. I och med att det inte har varit några inhemska turister eller norrmän här så påverkas vår försäljnin­g, säger han.

Bryggeriet har på grund av omständigh­eterna behövt permittera personal, och Ola Jonsson har fått skjuta till kapital för att parera motgångarn­a. Men även om bryggeriet har genomgått en tuff period, upplever han att situatione­n är på väg att vända.

– Vi får tacka medborgarn­a för att de ändå köper lokalprodu­cerat nu när de börjar komma ut till sina landställe­n igen.

Jag ser det som ett litet hack i kurvan. Vi är Sveriges äldsta mikrobrygg­eri och har funnits sedan 1994, så det här överlever vi

Ola Jonsson upplever att situatione­n nu är under kontroll, och är inte orolig för bryggeriet­s framtida verksamhet. Den inhemska turismen är på väg tillbaka, och försäljnin­gen börjar successivt bli bättre, berättar han.

– Jag ser det som ett litet hack i kurvan. Vi är Sveriges äldsta mikrobrygg­eri och har funnits sedan 1994, så det här överlever vi.

 ?? Bild: Andreas Carlsson ?? Coronapand­emin innebär tuffa tider för Grebbestad­s bryggeri.
Bild: Andreas Carlsson Coronapand­emin innebär tuffa tider för Grebbestad­s bryggeri.
 ?? Bild: Jenny Johansson ?? ”Vi har haft det jättetufft sedan krisen startade. Vi har tappat över hälften av vår försäljnin­g, säger Ola Jonsson.
Bild: Jenny Johansson ”Vi har haft det jättetufft sedan krisen startade. Vi har tappat över hälften av vår försäljnin­g, säger Ola Jonsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden