Bohusläningen

Får fängelse efter hot mot familj

- Andreas Engblom

Omkring första halvan av augusti förra året utsattes en familj i Munkedal för ett utpressnin­gsförsök då de utsattes för påtrycknin­gar och hot om våld. Det hela kulminerad­e på natten den 18 augusti. Då vaknade mannen och kvinnan i familjen av att de hörde flera smällar utanför huset.

Det visade sig att tolv pistolskot­t avlossats i riktning mot familjens hus och träffat en av deras bilar. Ingen skadades dock av skotten, som enligt Uddevalla tingsrätt hade avlossats av en 43årig man.

Det hela hade sitt ursprung några år tidigare, då mannen i familjen startade ett företag tillsamman­s med en affärspart­ner. Affärspart­nern flyttade dock utomlands och på det följde en serie bolagsaffä­rer vilket så småningom slutade med att den nu dömde 43-åringen var den som faktiskt företrädde bolaget, även om han inte stod som ägare.

Familjeman­nen drog sig en tid därefter ur bolaget. Det var efter detta som 43-åringen började kontakta familjen på olika sätt, med krav på att pengar skulle betalas in. Påstötning­arna kom vid olika tillfällen under några månaders tid.

Vid ett tillfälle nåddes familjeman­nen av rykten att han hade en skuld till Bandidos på en miljon kronor. Han tog då kontakt med 43-åringen, som för flera år sedan själv varit medlem i mc-klubben, och denne avfärdade ryktena. Kort därefter uppgav dock 43-åringen att familjepap­pan var skyldig honom över 600 000 kronor. Pappan vägrade betala, kort efter det utsattes familjen för skjutninge­n.

Familjen anmälde mannen, som hela tiden förnekat utpressnin­gsförsöket och att han ska ha skjutit mot familjens hus. Uddevalla tingsrätt anser dock att pappans berättelse har varit trovärdig och den stöds dessutom av den tekniska bevisninge­n.

43-åringen döms nu för utpressnin­gsförsöket, grovt vapenbrott och ytterligar­e nio brott. Påföljden blir tre år och sex månaders fängelse. Han ska dessutom betala sammanlagt cirka 470 000 kronor i skadestånd till mannen och kvinnan i familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden