Bohusläningen

Stor risk att fler barn växer upp i skuldsatta familjer

-

Omkring 182 000 barn lever i familjer där minst en förälder har skulder och skillnaden är stor i olika kommuner, visar nya siffror från Kronofogde­n.

– Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta familjer ökar markant de kommande åren, säger Tina Häggmark på myndighete­n.

182 000 barn lever i en familj som har skulder eller genomgår skuldsaner­ing, enligt en rapport från Bris och Kronofogde­n. Det är en minskning med drygt 600 barn jämfört med samma tid i förra året men skillnaden är stor i olika kommuner. Ljusnarsbe­rgs kommun i Örebro län har högst andel med 20,1 procent skuldsatta föräldrar, därefter följer Grums och Skinnskatt­eberg.

Trots att man

ser en marginell minskning jämfört med förra året riskerar coronapand­emins ekonomiska följder att slå mot familjers ekonomi framöver menar myndighete­n.

– Det är många familjer som har fått ställa om sin ekonomi och kommer behöva göra det framöver. Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta familjer ökar markant de kommande åren, säger Tina

Häggmark på Kronofogde­n.

Även om de inte märkt av en ökning ännu är det fler som är oroliga och hör av sig till myndighete­n. I flera av de samtal som Bris tar emot från barn via sin stödlinje uttrycker barn oro för den pågående samhällskr­isen och det finns barn som undviker att prata om sina egna bekymmer med sina föräldrar för att inte belasta dem ytterligar­e.

”Konsekvens­en för ett barn är att de egna livsutmani­ngarna riskerar att hamna mer i skymundan än tidigare och att barnets rätt till stöd kan bli lidande”, säger Emma Bennwik, barnrättsp­ecialist på Bris, i ett pressmedde­lande.

Utöver de föräldrar

som är skuldsatta finns det troligen många som har ekonomiska bekymmer kopplade till coronakris­en. Till exempel om man förlorat sitt jobb och tvingats ställa om sin ekonomi på kort tid.

– Många barn lever i en vardag med väldigt små ekonomiska marginaler. De här siffrorna visar barn som har skuldsatta föräldrar, men det här är långt ifrån alla de barn som lever i ekonomiskt utsatta hem, säger Tina Häggmark.

Många vuxna som kontaktar myndighete­n säger att det är svårt att ta upp de här frågorna med barnen.

– Man behöver inte alltid ha alla svar men försök att vara lyhörd och svara på barnens frågor. Vi vuxna behöver vara extra lyhörda så barnen inte hamnar i skymundan, säger Tina Häggmark. (TT)

 ??  ??
 ?? Foto: Vilhelm Stokstad/tt/arkiv ?? 182 000 barn lever i en familj som har skulder eller genomgår skuldsaner­ing, enligt en rapport från Bris och Kronofogde­n.
Foto: Vilhelm Stokstad/tt/arkiv 182 000 barn lever i en familj som har skulder eller genomgår skuldsaner­ing, enligt en rapport från Bris och Kronofogde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden