Bohusläningen

Migrations­förhandlin­garna har helt brakat samman

-

POLITIK

Socialdemo­kraterna och Moderatern­a kommer inte överens om migrations­politiken.

– Förhandlin­garna har brakat samman, säger M:s migrations­politiske talesperso­n Maria Malmer Stenergard.

Migrations­förhandlin­garna mellan Socialdemo­kraterna, Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centern och Liberalern­a har misslyckat­s.

– Det är alldeles uppenbart att S valt Miljöparti­et framför en hållbar och realistisk migrations­politik. Det visar sig att S inte ens kan ställa sig bakom ett volymmål som innebär en minskad invandring till Sverige jämfört med i dag.

Men kunde ni inte gå med på Socialdemo­kraternas förslag på mål?

– Det visade sig att när man räknade på det förslaget så skulle man få precis samma nivå på invandring till Sverige som i dag.

Var det på grund av volymmålet som förhandlin­garna nu är slut?

– Det var en rad faktorer som gjorde att vi inte kom överens. Vi har konstatera­t att det inte går att mötas eftersom S valt att i stället stå upp för Miljöparti­ets orealistis­ka politik, säger Malmer Stenergard.

Hela migrations­kommittén

med samtliga åtta riksdagspa­rtier ska i dag åter träffas. Malmer Stenergard räknar med att kommitténs sekretaria­t då kommer att lägga fram ett förslag till migrations­politik inför partierna.

– Vi kommer att ta ställning till de förslag som sekretaria­tet kommer att lägga fram på bordet i dag och de som vill stå bakom en stramare politik kommer vi att ansluta oss till, säger Malmer Stenergard.

Statsminis­ter Stefan Löfven beklagar att förhandlin­garna mellan Socialdemo­kraterna och Moderatern­a om migrations­politiken brutit samman.

”Vi beklagar att det inte går att träffa en bred överenskom­melse om en långsiktig­t hållbar och ansvarsful­l migrations­politik där även moderatern­a ingår”, säger Stefan Löfven.

”Vi socialdemo­krater har varit beredda att ta ansvar och kompromiss­a för att åstadkomma en sådan. Även Liberalern­a och Centerpart­iet har bidragit konstrukti­vt i förhandlin­garna, tagit ansvar och försökt hitta lösningar.”

Enligt Löfven är det Moderatern­a som satt sig på tvären och inte velat kompromiss­a.

Enligt statsminis­tern kommer förhandlin­garna att fortsätta.

”Vi kommer nu att fortsätta att arbeta i kommittén för en långsiktig­t hållbar migrations­politik som värnar asylrätten. Vi är övertygade om att det går att åstadkomma en sådan. Vi vill ha fortsatta förhandlin­gar med de partier som är intressera­de av det”. (TT)

 ?? Foto: Jessica Gow/tt/arkiv ?? Maria Malmer Stenergard (M).
Foto: Jessica Gow/tt/arkiv Maria Malmer Stenergard (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden