Bohusläningen

Kritisk professor gripen i Kina

-

KINA. Kinesiska myndighete­r har gripit juridikpro­fessorn Xu Zhangrun, som uttryckt sig kritiskt mot Kinas högste ledare Xi Jinpings hantering av coronapand­emin. Det uppger vänner till Xu.

Den välkände akademiker­n, som i våras sattes i husarrest, greps på måndagen i sitt hem i en förort till Peking. Enligt en vän till Xu deltog fler än 20 personer i insatsen.

Xu har tidigare uttalat sig kritiskt om 2018 års avskaffand­e av begränsnin­gen av antalet mandatperi­oder en kinesisk president kan sitta vid makten. (TT-AFP)

KINA

Som om det inte räckte med coronaviru­set. Nu kommer varning för böldpest i Inre Mongoliet i Kina.

En man med böldpest vårdas på sjukhus

i Bayannur och myndighete­rna har deklarerat varningsni­vå 3, rapportera­r BBC och internatio­nella nyhetsbyrå­er.

Varningsni­vå 3 är den näst lägsta på en fyrgradig skala. Förbud har utfärdats mot att äta kött av gnagare och det är rapporteri­ngstvång om man hittar misstänkta fall av sjuka eller döda djur, skriver BBC. Sjukvården i Inre Mongoliet vill nu också få rapportera­t alla plötsliga dödsfall eller om någon får hög feber utan uppenbar orsak, enligt nyhetsbyrå­n EFE.

Tillstånde­t för patienten i Bayannur sägs vara stabilt. Det är okänt hur han blev smittad. Han arbetar som herde.

Förra veckan rapportera­des två bröder sjuka i böldpest i grannlande­t Mongoliet sedan de hade ätit kött av murmeldjur, rapportera­r EFE. Rått murmelkött anses bra för hälsan enligt lokal sed, säger en företrädar­e för Världshäls­oorganisat­ionen WHO i Mongoliet till BBC.

Murmeldjur och andra gnagare kan bli värddjur för böldpestba­kterien när de infekteras av loppor. Annars är den vanliga smittvägen att människor får i sig bakterien via loppor från råttor och andra gnagare. Men sjukdomen kan också spridas som droppsmitt­a från människa till människa – alltså genom saliv när en sjuk hostar.

Pest kan botas med antibiotik­a, men om den inte behandlas är dödlighete­n hög. För bara några år sedan insjuknade över 300 personer i böldpest på Madagaskar och över 70 dog. Även Kongo och Peru har haft svåra utbrott. (TT)

Det kommer att finnas gott om handdesinf­iceringsme­del och alla deltagare kommer att få varsitt munskydd som de uppmanas att använda. Trumps presidentv­alskampanj meddelar att planerar att hålla ett nytt, stort valkampanj­möte på lördag, rapportera­r CNN. (TT)

 ?? Foto: Ap/arkiv ?? Murmeldjur.
Foto: Ap/arkiv Murmeldjur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden