Bohusläningen

Lång tid innan körsång kan genomföras normalt

- Niklas Svahn/tt

CORONAVIRU­SET

Över en halv miljon svenskar sjunger i kör. Men under coronapand­emin har närheten bytts mot avstånd och digital samvaro, och det dröjer innan körsångarn­a får sjunga ut tillsamman­s igen.

Körsång beskrivs öka välbefinna­ndet – men nämns också som en risk när det kommer till spridninge­n av coronaviru­set då många samlas i grupp och sjunger.

Sedan pandemin bröt ut har körer vidtagit åtgärder och många helt ställt in sin verksamhet i perioder, för att återuppta den under senvåren med hårda restriktio­ner.

– I slutänden är det upp till varje kör och körledare att ta beslut om man ska fortsätta med verksamhet­en och hur man kan lösa det på ett smittsäker­t sätt, säger Karin Eklundh, förbundsdi­rektör på Sveriges körförbund.

Personer över 70

år eller de som tillhör någon riskgrupp har helt fått avstå från fysiska möten, sångare har spridit ut sig med flera meters mellanrum, repetition­er som vanligtvis hölls i församling­ssalen har flyttats till den rymligare kyrkan, repetition­er har genomförts stämvis och konserter helt ställts in eller genomförts utan publik och sänts på nätet.

Körtraditi­onen är stark

i Sverige och uppskattni­ngsvis 600 000 svenskar sjunger i kör. Pelle Olofson leder sex körer i Stockholms­området. Damkören har endast repeterat via videotjäns­ten Zoom och då har alla fått stänga av sin mikrofon och sjungit utan att höra andra.

– Det tråkiga är att det inte går att sjunga tillsamman­s, jag ser dem bara röra sig lite grann på skärmen. Rent tekniskt har det inte fungerat, säger Pelle Olofson.

Manskören han dirigerar flyttade repetition­erna utomhus i april och har sett till att stå långt isär. Det har låtit fint ibland men inte alltid varit så kul i regn och rusk. Alla sex av hans körer planerade att resa i Europa 2020 men samtliga resor har ställts in.

Pelle Olofson blev själv sjuk i corona och har nu bildat antikroppa­r. Han tror att det finns en sanning i att körverksam­het kan vara riskfyllt i dessa tider men anser samtidigt att det viktigaste är att man stannar hemma om man är sjuk och håller avstånd.

– I höst tror jag att alla mina körer kommer att repa normalt, även vuxenkören. Men de kommer att repa med två meters avstånd och det kommer att vara jättetydli­gt att om man uppvisar förkylning­ssymtom får man inte komma.

När hon får

frågor från körer om hur de i höst ska organisera sin verksamhet hänvisar hon till Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer. Körerna vill agera ansvarsful­lt och hon tror det dröjer innan sångare kan stå nära varandra och människor över 70 år kan delta.

– Det går hand i hand med pandemins utveckling, och jag tror att vi kommer att få genomföra alla åtgärder om avstånd och hygien tills man får ett offentligt klartecken från myndighete­rna eller när det finns ett vaccin, säger Karin Eklundh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden