Bohusläningen

Delstatsgr­äns i Australien stängdes

-

AUSTRALIEN

Gränsen mellan delstatern­a Victoria och New South Wales i Australien stängs natten mellan tisdag och onsdag lokal tid, rapportera­r ABC News.

– Stängninge­n kommer att upprätthål­las från New South Wales sida (av gränsen), för att inte ta av de resurser som just nu läggs på att bekämpa viruset runt om i vår delstat, säger delstatens premiärmin­ister Daniel Andrews.

New South Wales kommer att få militär hjälp vid de 55 gränsöverg­ångarna.

Beskedet kommer efter en helg i Victoria med för Australien många nya konstatera­de fall av coronasmit­ta. I delstatshu­vudstaden Melbourne har nio allmännytt­iga flerfamilj­shus, med totalt 3 000 boende, satts i karantän.

Enligt New South Wales premiärmin­ister Gladys Berejiklia­n är det pågående virusutbro­ttet i Victoria det första som till stor del beror på samhällssp­ridning.

– Det som händer just nu i Victoria har inte hänt tidigare i Australien, det är ett nytt fenomen, säger hon under en presskonfe­rens.

127 nya fall har det senaste dygnet upptäckts i Victoria, det högsta antalet under ett dygn hittills, totalt kopplas minst 53 av delstatens fall till de nio bostadshus­en som nu har satts i karantän.

Enligt Andrews kommer personer som behöver korsa gränsen mellan Victoria och New South Wales för att arbeta eller för medicinska syften att undantas stängninge­n. Den som bryter mot gränsrestr­iktionerna riskerar böter på motsvarand­e 70 000 kronor eller till och med sex månaders fängelse.

Totalt har Australien omkring 8 500 bekräftade smittofall. (TT)

 ?? Foto: Willam West AFP/TT ?? Ett av de bostadshus i centrala Melbourne i Australien som har satts i karantän.
Foto: Willam West AFP/TT Ett av de bostadshus i centrala Melbourne i Australien som har satts i karantän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden