Bohusläningen

Vill locka fler till rodden: ”Bra för hela kroppen”

Prova-på-dagarna är en del av Uddevalla roddklubbs långsiktig­a arbete att få föreningen att växa. I framtiden hoppas de på att fler ska få upp ögonen för sporten.

- Sean O’brien seaobr@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Det är torsdag och vinden viner uppe på Bjursjöomr­ådet. Hit åker motionärer för att cykla, springa, promenera och vistas i naturen. Här håller även Uddevalla roddklubb till.

– Här uppe har vi lite mindre båtar. Det är här förstagång­arna får börja. Det är lugnare här än nere vid havet, säger Perra Andersson, chefsträna­re för roddklubbe­n.

Torsdag innebär sedan ett par veckor tillbaka prova-på-dag hos roddklubbe­n. Det är en del av klubbens arbete för att växa i framtiden. Just nu har klubben drygt 65 medlemmar, men hoppas att de som provar på ska fastna för sporten.

En av deltagarna

som har varit uppe och provat på ett par gånger är Matilda Karlsson. Än så länge gillar hon vad hon har gett sig in på. – Det är fin miljö och bra motion, plus att man träffar vänner, säger hon.

Karlsson hymlar inte heller om sina mål med rodden.

– Jag kommer fortsätta med rodden. Man får träna hårt så att man någon gång kan ta guld.

Att pandemin har

påverkat så väl samhället som idrottsför­eningarna råder det inga tveksamhet­er kring längre. Där har roddklubbe­n kommit lindrigt undan, enligt dem själva.

– Vi har varit försiktiga. Vi är på vattnet och håller avstånd. Det är ingen fara i de här båtarna, säger Perra Andersson.

De har dock inte kommit undan helt utan konsekvens­er. Inställda tävlingar betyder lägre kassaflöde för en redan ekonomiskt utsatt förening.

Andersson verkar inte heller över

drivet positiv till att kunna tävla eller arrangera tävlingar inom den närmaste framtiden.

– Just nu när restriktio­nerna säger max 50 personer går det inte. I de stora båtarna sitter åtta personer väldigt tätt så det går inte heller att hålla avstånd.

Trots inställda tävlingar håller klubben igång med träningar så

gott det går. Enligt Perra Andersson är det just den utmärkta träningen som får flest att vända sig till rodden.

– Rodden är väldigt bra för hela kroppen. Jag har haft nytta av det till annan idrott också.

Någon som håller med om det är prova-på-deltagaren Nora Lindqvist, som har rott med klubben i ett par veckor.

– Rodden är kul och det är en bra aktivitet som hjälper mig på vägen i andra sporter. Jag tränar också hästhoppni­ng, säger hon och påpekar även att hon kan träna i sin egen takt utan press.

– Man kan ta det i sin egen takt. Man behöver inte alltid vara bäst och snabbast.

Man kan ta det i sin egen takt. Man behöver inte alltid vara bäst och snabbast

Nora Lindqvist

 ??  ?? Tränaren Perra Andersson hjälper en av deltagarna ner i båten. Rodden är en bra träningsfo­rm under den pågående coronapand­emin då det går att hålla avstånd ute på vattnet.
Tränaren Perra Andersson hjälper en av deltagarna ner i båten. Rodden är en bra träningsfo­rm under den pågående coronapand­emin då det går att hålla avstånd ute på vattnet.
 ?? Bild: Sean O’brien ??
Bild: Sean O’brien

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden