Bohusläningen

Stora mål i sikte för Hällekilla­rna – vill nå Vm-nivå

-

Efter tre år i Hälle IF har killarna gjort stora framsteg. Än har de inte nått toppen.

– Mitt mål är att springa VM, säger Merhawi Seyfu.

Sharmarke Ahmed, Merhawi Seyfu och Samuel Fitsumbrha­n kom alla tre till Sverige för bara ett par år sedan. De tre senaste åren har killarna tränat friidrott med Hälle IF och utveckling­en har varit enorm. Bohuslänin­gen skrev redan 2018 om deras nyfunna kärlek till löpningen.

Just nu tränar killarna flera dagar i veckan och tillsamman­s med tränaren Mikael Gren har de en tydlig långsiktig satsning på löpningen.

– Jag vill gärna tänka långsiktig­t. De ska inte peaka i sina karriärer för tidigt, inom långlöpnin­g kan man bli bra i ganska så hög ålder, säger Mikael Gren.

Mikael tycker att alla tre gör tydliga framsteg och utvecklas hela tiden. Han säger att resultaten kommer lite stötvis och att Sharmarke, eller Sharma som de andra kallar honom, har gjort störst omedelbara resultat med bland annat sex Smguld. Sharma själv är mer ödmjuk kring resultaten.

– Jag är fortfarand­e nybörjare. Jag började friidrotta för tre år sedan, men det känns som tre dagar sedan, säger han och fortsätter.

– Det har gått bättre och bättre hela tiden. Men jag är fortfarand­e inte där jag ska vara.

Till skillnad från

Sharma, som bara har kunnat träna på tämligen obehindrat sedan ankomsten till Hälle

IF, har både Merhawi och Samuel dragits med en hel del skadeprobl­em.

Samuel berättar:

– Jag har haft skador i hälsenan och knäna. Därför har jag inte kunnat tävla så mycket. Men nu på senare tid börjar det kännas okej, säger han och tränaren Mikael fyller i.

– Vi bestämde oss i vintras att ta det väldigt försiktigt och tänka långsiktig­t. Det har verkligen gett resultat. I våras gjorde han milen under 30 minuter – jätteframs­teg, säger Mikael Gren.

Merhawi, 20, har haft stora problem med en skadad fot. Ändå har han klarat av att delta i SM både detta och förra året, med framgång.

– För två år sedan kom jag fyra och i år tog jag brons. Jag har haft lite problem med foten men nu är jag tillbaka, säger Merhawi.

Efter tre år

i Hälle och i Uddevalla säger Merhawi och Sharma att de har det bra och trivs i staden. De tycker dock att det är svårt att få jobb. Samuel däremot, som jobbar inom äldrevårde­n, har starkare känslor.

– Jag älskar Uddevalla, säger han och berättar att han tänkte flytta till Stockholm innan han började med löpningen.

Inför framtiden verkar alla killarna ha tydliga mål. Tillsamman­s med tränaren Mikael pratar de alla tre hela tiden om vikten av att inte ha för bråttom.

– För de här killarna handlar det bara om att hålla igång med ordentlig, måttlig träning och hålla bollen i rullning så kommer resultaten att komma, säger Mikael.

Sharma är inne på samma spår som sin tränare.

– Jag har stora mål men jag vill inte sätta för mycket press på mig själv. Jag har inget fokus på att jag ska slå det här rekordet eller det andra rekordet utan jag vill jobba långsiktig­t. Jag har gott om tid, säger han.

Jag började friidrotta för tre år sedan, men det känns som tre dagar sedan

Merhawi är något

mindre ödmjuk med sina planer, men har ett tydligt mål.

– Mitt mål är att springa VM eller något liknande. Och att göra det bra, säger Merhawi.

 ?? Bild: Sean O’brien ?? Sharmarke Ahmed, Merhawi Seyfu och Samuel Fitsumbrha­n började friidrotta hos Hälle IF för tre år sedan. Nu siktar de uppåt med hjälp av löpningen.
Bild: Sean O’brien Sharmarke Ahmed, Merhawi Seyfu och Samuel Fitsumbrha­n började friidrotta hos Hälle IF för tre år sedan. Nu siktar de uppåt med hjälp av löpningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden