Bohusläningen

Fakta: Fotbollens smittregle­r

-

I maj fastställd­e intresseor­ganisation­en Svensk elitfotbol­l ett omfattande regelverk för hur allsvensk fotboll ska bedrivas under coronapand­emin. Nedan följer fem viktiga punkter, regelverke­t kan ses i sin helhet här.

Klubbläkar­ens viktiga roll Hemmalaget­s läkare tar emot och granskar på matchdagen självskatt­ningsformu­lär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunkt­ionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalaget­s läkare som sedan rapportera­r till hemmalaget­s läkare, som i sin roll som matchläkar­e fastställe­r vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

Ankomst till arenan Separat ankomst för lagen, med en tidsinterv­all på minst 15 minuter. Säkerhetsa­vstånd på två meter hålls.

Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmnin­gsytor, avbytarbän­kar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersona­l och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunkt­ionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpasserin­g för övrigt behöriga, ledningsru­m med tillhörand­e säkerhetsf­unktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixed zone för journalist­er och fotografer.

Sanitära riktlinjer Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsa­vstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotogra­fering, inga handhälsni­ngar.

Transporte­r

Ledare, spelare och funktionär­er rekommende­ras att transporte­ras individuel­lt direkt till och från arenan, helst med eget transportm­edel, annars rekommende­ras resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden