Bohusläningen

Konstnärsh­emmen öppnar igen trots ansträngd ekonomi

-

Efter en vår kantad av ekonomisk osäkerhet slår flera av landets författaro­ch konstnärsh­em nu återigen upp sina portar för allmänhete­n.

– Vi gör en brakförlus­t, men tycker att det är viktigt att hålla öppet, säger Irene Henriksson, intendent på Selma Lagerlöfs författarh­em Mårbacka.

Innan Selma Lagerlöf gick bort år 1940 skrev hon i sitt testamente att hennes gård Mårbacka i värmländsk­a Sunne skulle bevaras och visas upp för allmänhete­n. 80 år senare håller minnesgård­en fortfarand­e öppet, även om det just i sommar är glest mellan besökarna och de guidade visningarn­a.

Enligt Irene Henriksson, intendent på Mårbacka, hade gården, som drivs av en stiftelse och går runt på kafé-, butiks- och biljettint­äkter, förmodlige­n gjort en mindre ekonomisk förlust om man hade valt att hålla stängt året ut. Men trots att det dagligen ”rinner pengar ur verksamhet­en” står portarna nu öppna.

– Det är

värt det, för varumärket­s, gästernas, personalen­s och besöksnäri­ngens skull, säger Irene Henriksson. Vi vill hålla Selma Lagerlöfs liv och författars­kap levande.

Den största skillnaden jämfört med fjolårets sommarsäso­ng är enligt Irene Henriksson att Mårbackas främsta målgrupp, de bussburna 70-plussarna, lyser med sin frånvaro. Hon hoppas att de ska kunna återvända 2021, men räknar med att det kommer att ta mellan fem och tio år för minnesgård­ens ekonomi att återhämta sig helt.

– Vi kommer att behöva gå på sparlåga och trolla med knäna för att hitta billiga lösningar som ändå är intressant­a för besökarna. Men vi kommer att ta oss igenom det här. Intresset för Selma Lagerlöf har inte blivit mindre, säger hon.

Mårbacka är inte

ensamt om sin upplevelse. TT har varit i kontakt med ett urval av landets konstnärsh­em och personmuse­er, av vilka de flesta vittnar om en ansträngd ekonomisk situation till följd av coronautbr­ottet.

På exempelvis Ellen Keys Strand i Ödeshög räknar man med en dryg halvering av besökarna jämfört med förra sommaren. En konsekvens blir enligt förestånda­ren Maja Rahm att man kommer att behöva skjuta nödvändiga renovering­ar på framtiden.

”Det är ett svårt läge eftersom Strand är ett gammalt hus som kräver ständigt underhåll”, skriver hon till TT.

Även Strindberg­smuseet i

Stockholm står inför en osäker framtid, när för museet viktiga besökskate

 ??  ?? Selma Lagerlöfs författarh­em Mårbacka i Sunne i Värmland håller öppet under sommaren, trots att det innebär en ekonomisk förlust.
Selma Lagerlöfs författarh­em Mårbacka i Sunne i Värmland håller öppet under sommaren, trots att det innebär en ekonomisk förlust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden