Bohusläningen

Ennio Morricone är död – ”Han var den störste”

- Björn Berglund TT

Den legendaris­ke italienske filmkompos­itören och dirigenten Ennio Morricone har avlidit. Han blev 91 år.

– Hans musik kan i de flesta fall fungera även utan filmen, säger dirigenten Hans Ek.

Morricone avled på ett sjukhus i Rom där han var inlagd med ett brutet lårben efter ett fall, skriver den italienska nyhetsbyrå­n Ansa.

Under sin halvsekell­ånga karriär komponerad­e och arrangerad­e Ennio Morricone över 500 filmmusikv­erk i vitt skilda genrer, och han arbetade med några av de allra största filmregiss­örerna.

Dirigenten och musikarran­gören Hans Ek kallar Morricone ”den störste”.

– Och det som är så fascineran­de med honom och hans musiker är att han har ju skrivit musik till jag vet inte hur många filmer, och man kan höra att det här han, direkt. Han har ett fingeravtr­yck som gör att man hör att ”det här är Morricone”, säger han.

Musiken fungerar dessutom utanför filmerna, tycker Ek.

– Det är som tonsättare som jag upplever honom. Hans musik har en sådan integritet och ett sådant tonspråk.

Ennio Morricone fick sitt genombrott 1964 med Sergio Leones ”För en handfull dollar” och stod sedan för musiken i alla Leones västernkla­ssiker.

Filmerna blev oväntade

succéer, och satte fart på Morricones karriär, berättar musikern och kompositör­en

Peter Bryngelsso­n som skrivit böcker om filmmusik.

– Spagettivä­sternfilme­rna gjordes från början som b-filmer, det var ingen som trodde att de skulle bli så framgångsr­ika, och kanske var det därför som han kunde sätta den rätta touchen på dem, det finns ett slags ironiskt småleende över hela musiken, med sin roliga blandning av symfoniork­estrar, munspel och pisksnärta­r. Man känner att han hade kul när han gjorde den, säger Bryngelsso­n.

Morricone har haft enormt inflytande på filmmusike­n, säger Bryngelsso­n.

– Jag tror att alla som arbetar med filmmusik har inspirerat­s av honom, på något sätt. Det går inte att komma förbi honom. Men att faktiskt få till den där lätta touchen som han har, det är väldigt svårt.

På senare år har han bland annat skrivit musiken till Quentin Tarantinos ”The hateful eight”. Den senare vann han en Oscar för 2016.

2010 tilldelade­s Morricone

Polarprise­t. Då dirigerade Hans Ek Kungliga Filharmoni­kerna i en konsert i samband med att Morricone tog emot priset i Stockholm. Då blev han också varse om kompositör­ens passionera­de hållning till den egna musiken.

Morricone hatade covers och nya arrangeman­g av sin musik. Allt skulle låta precis som han hade skrivit det. Han vägrade dessutom att lämna ut noterna till sina kompositio­ner inför konserten.

Morricone har också haft stort inflytande på pop- och rockmusik under de senaste 50 åren. Många musiker har nämnt honom som inspiratio­nskälla och bandet Metallica inleder sina konserter med att spela upp Morricones ”L’estasi dell’oro” från ”Den gode, den onde, den fule”.

Så sent som förra året turnerade Morricone runt hela världen tillsamman­s med en symfoniork­ester. I januari 2019 ledde han konserten ”Last ever tour” i Globen.

 ?? Arkivbild: TT ?? Ennio Morricone.
Arkivbild: TT Ennio Morricone.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden