Bohusläningen

Har inga åtaganden för Quality Salmon

- Pär Eriksson Centerpart­iet ordförande i Tekniska utskottet

Svaret på din första undran är ja. Kommunens roll i det slutliga avtalet är att arrendera ut mark. Konsekvens­erna av en eventuell etablering handlar i mångt och mycket om samhällspl­anering och det är del av kommunens kärnverksa­mhet.

Beträffand­e din andra fundering avseende styrelsere­presentati­on i Quality Salmon i Sotenäs AB så finns i dag inga sådana åtaganden av underteckn­ad eller annan person med kommunal koppling.

Jag förstår dock din fråga och ska därför ge dig en bakgrundsb­eskrivning.

När projekt av denna typ startas upp och diskussion­er påbörjas finns olika utgångsläg­en utifrån parternas önskemål och krav på villkor för en överenskom­melse

Under denna resas gång har mängder av uppslag, idéer, krav och motkrav diskuterat­s. Även kommunens roll och support till projektet har varit på agendan och därtill vilken insyn som krävs, när och hur den skall utverkas.

Vid dessa diskussion­er har kommunen även tagit hjälp av extern expertis, allt ifrån jurister till myndighete­r, regionen och kommuner med kunskap från liknande situatione­r för att ge några exempel.

Quality Salmon i Sotenäs AB är ett industripa­rkskoncept, närbesläkt­at med så kallade science parkkoncep­t, där förutom industripa­rksutveckl­ing även utbildning, forskning samt besöksnäri­ngsverksam­het har för avsikt att etableras. Quality Salmon äger inte företagen som etablerar sin verksamhet i industripa­rken.

I ett läge under dessa diskussion­er, i balansen mellan krav och motkrav, kändes det rimligt att tillmötesg­å kravet på ett djupare engagemang än bara avtalet mellan parterna. Det som diskuterad­es var ett initialt engagemang.

Projektet och diskussion­erna utvecklade­s sedan mycket snabbt och avtalet gick mot sin slutliga utformning. Substansen i projektet blev då mycket tydligare, och relationer och samverkans­former tog fastare former. I detta läge såg vi inget behov av styrelsere­presentati­on för varken engagemang­sdelen eller insynen i projektet.

I samråd med ägarna till Quality Salmon i Sotenäs AB avvecklade­s kravet på styrelsere­presentati­on och vid företagets första styrelsemö­te frånträdde underteckn­ad sitt uppdrag. I skrivandet­s stund finns det en eftersläpn­ing i registreri­ngshanteri­ngen som gör att jag ej är officiellt avförd.

Slutligen. Som framgår ovan har engagemang­snivån hela tiden varit en del av diskussion­erna fram till den slutliga överenskom­melsen, samt att underteckn­ad inte har varit del av de kommunala besluten, vare sig i kommunstyr­elsen eller i kommunalfu­llmäktige, avseende avtalet.

Undrande Sotenäsboe­nde 11 juli

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden